close
Magna Europa

Noul mandat al Parlamentului European: date și cifre

europarl.europa.eu

Multe fețe noi, deputați mai tineri și mai multe femei

După cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 de ani, cel de-al 9-lea Parlament European a fost constituit oficial în cadrul primei sesiuni plenare din iulie, la Strasbourg.

61% dintre eurodeputații aleși sunt noi în Parlament. De asemenea, numărul femeilor eurodeputate a crescut până la 41%, comparativ cu 36,5% la sfârșitul mandatului precedent.

Vârsta medie a deputaților europeni este 49.5, în scădere de la 53 acum cinci ani. Cel mai tânăr deputat european este din Danemarca și are 21 de ani, fiind cea mai tânără persoană care a lucrat vreodată ca deputat în Parlamentul European. Cel mai învârstă deputat european este din Italia și are 82 de ani.

751 deputații au fost aleși din 190 de partide politice naționale, din 28 de state membre. Odată ajunși în Parlamentul European, aceștia se aliniază în funcție de prioritățile politice. Noul Parlament este compus din șapte grupuri politice, cu unul mai puțin decât în legislatura anterioară.

A 9-a legislatură a Parlamentului European
Deputați realeși 39 %
Deputați noi 61 %
Deputate 41 %
Deputați 59 %
Cel mai tânăr deputat 21 (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Danemarca)
Cel mai învârstă deputat 82 (Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), Italia)
Vârsta medie 49.5
Grupuri politice 7

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.