close
Actualitate

„Nu poți poseda limba de stat, fără să cunoști bine limba română” – situația lingvistică din regiunea Cernăuți în viziunea tinerilor (VIDEO)

bucpress.eu

Tinerii din regiunea Cernăuți caracterizează situația lingvistică din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei în cadrul unui proiect de documentare „Conflicte lingvistice: identificare, analizare, dezamorsare” realizat de Centrul Media BucPress cu sprijinul MAE al Germaniei prin intermediul Moldova Institut Leipzig.

Interviul de astăzi, pe care-l puteți viziona în subsolul acestui text, este o descriere a situației lingvistice din Ținutul Herța în baza experiențelor lingvistice ale tinerei Mariana Piligaci, originară din orășelul Herța, regiunea Cernăuți. Pe parcursul derulării proiectului vor fi prezentate mai multe interviuri cu tinerii din regiunea Cernăuți.

Despre proiect. Prin acest proiect internațional, realizat până în luna aprilie 2019, la Cernăuți, Chișinău și Comrat, Moldova Institut Leipzig analizează pentru MAE de la Berlin conflictele lingvistice din trecut și prezent în diverse contexte socio-politice, geografice și culturale, permițând reprezentanților minorităților naționale să-și expună părerea pe marginea problemelor acumulate la acest capitol. Datorită acestui proiect se dorește informarea decidenților politici europeni despre situația minorităților naționale din Ucraina prin intermediul presei și a societății civile.

Pe parcursul implementării proiectului sunt realizate de BucPress TV o serie de interviuri și alte materiale video cu participarea liderilor societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți, a studenților și doctoranzilor, a părinților elevilor, analiștilor politici, profesorilor, oamenilor de la sate și din orașe, tuturor celor care au acumulat o experiență lingvistică și care ar avea un cuvânt de spus despre situația lingvistică și efectele glotopoliticii în nordul Bucovinei, Ținutul Herța și sudul Basarabiei.

Material video:

BucPress TV: „Nu poți poseda limba de stat, fără să cunoști bine limba română” – situația lingvistică din regiunea Cernăuți în viziunea tinerilor

BucPress TV: „Nu poți poseda limba de stat, fără să cunoști bine limba română” – situația lingvistică din regiunea Cernăuți în viziunea tinerilor Interviul de astăzi este o descriere a situației lingvistice din Ținutul Herța în baza experiențelor lingvistice ale tinerei Mariana Piligaci, originară din orășelul Herța, regiunea Cernăuți. Pe parcursul derulării proiectului vor fi prezentate mai multe interviuri cu tinerii din regiunea Cernăuți.

Publicată de Centrul Media BucPress Cernăuți pe Luni, 18 martie 2019

Sursa: Agenția BucPress – bucpress.eu (Marin Gherman)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.