close
Cronică

Opusul invidiei este admirația. S-o cultivăm!

Bunica mi-a repetat mereu: să nu te bucuri de necazul altuia! Mai târziu, am descoperit ravagiile istorice produse de zicala: „să moară capra vecinului” (nemții au găsit, ca de obicei, și un concept potrivit: „Schadenfreude”).

Opusul măreției este invidia. Să râvnești ceea ce nu-i al tău, să pizmuiești bucuriile altora; să confiști lucruri pe care nu le-ai dus la viață cu sudoarea propriei tale frunți: iată josnicia umană! Noblețea nu se clădește pe frustrare.

Proiectul egalitarist al modernității revoluționare? Să-l denigrezi pe cel care, spiritual sau material, deține mai mult decât tine: daruri, moșteniri, oportunități. Iacobinii și bolșevicii au dezlegat la ură masele de nemulțumiți iar sindicalismul a promovat gândirea prin sloganuri.

Ce-a rezultat din această posesie ideologică a sufletelor moarte? Organizarea politico-militară a hoției. Priviți la drama poporului venezuelean. Cum se explică tragedia unei țări? Prin căderea minților luminate în păcatul luciferic al pizmei.

În numele Ideii mărețe de Egalitate s-a declanșat mecanismul de confiscare, persecuție, sărăcire și degradare a omului gospodar, a țăranului cinstit, a dascălului harnic.

Opusul invidiei este admirația. S-o cultivăm!

(Mihail Neamțu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.