close
CronicăPromovate

O renaștere mistică

Actuala formă de administrare a Sfintei Împărtașanii are vreun mileniu.

Dar ”atmosfera” în care ne mișcăm e plină – de milioane de ani – cu miriade de microorganisme invizibile, care fac parte din complexa ”rețetă” a vieții terestre. Nimeni nu s-a ”infectat” de hepatită A, B, C, de SIDA sau de sute de alte surse virale, din Sf. Împărtășanie. Dacă ar fi fost așa – s-a fi făcut, măcar în ultima sută de ani, vreo conexiune cauzală, studii epidemiologice, reforme liturgice. Mai mult, pe durata pandemiei, s-au și făcut anchete de acest soi – nu s-a putut dovedi nimic concludent.

Acum, după două luni de constant bombardament panicard pe tema covid-19, multă lume (inclusiv creștină) e bolnavă de frică – de unde și acceptul tacit față de năzdrăvănia lingurițelor de la Metro, plonjate igienic – printr-o unică folosință – în Sfântul Potir euharistic…

Numai că, Sf. Sinod BOR trebuie să se consulte cu Bisericile surori, din comuniunea pan-ortodoxă, pentru a nu acționa unilateral. Sigur, spun unii, o putea face mai devreme! Se pare că nici în alte Biserici Ortodoxe nu s-a anticipat acest moment de cumpănă.

Problemele adevărate sunt, poate, de altă natură. De pildă, ”reforma cripto-protestantă” care afectează, pe fondul secularizării cotidianului, și societatea creștin-ortodoxă: mulți credincioși nu mai cred în Prezența Reală a Lui Hristos în elementele euharistice, tratate ca simple materii ”simbolice”. Numai o renaștere mistică – inspiratoare a unui nou elan spiritual – poate readuce creștinul urban, autonom și destul de secularizat la o înțelegere cu adevărat ortodoxă a sacramentului central din viața Bisericii.

Sau: Sf. Euharistie a fost parțial ”clericalizată”: în multe biserici, adulții mireni se împărtășesc cel mult de două ori pe an, dacă nu și mai rar. În rest, clericii, copiii mici și muribunzii…

Poate că, în răspunsul panortodox la chestiunea punctuală a ”linguriței de împărtășanie” vor intra și sugestii teologico-liturgice și pastorale menite să tranșeze, cumva, disputa mereu deschisă dintre deasa și rara împărtășanie.

Oricum, nu isteria formalistă (care ascunde o abordare magic-superstițioasă și lene intelectuală) și nici obediența mecanică față de ”lecțiile de liturgică” acordate de MAI vor aduce pacea Bisericii și pe cea, sufletească, a creștinilor, fie ei clerici sau laici. Se cade să cumpănim și să acționăm laolaltă, în comuniune regăsită sincer…

Teodor Baconschi

(Text propus de Bogdan Costin Georgescu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.