close
ActualitatePromovate

ION STRATAN ȘI GENERAȚIA ’80

ION STRATAN ȘI GENERAȚIA ’80.

Poetul și prietenul nostru Ion Stratan a fost unul dintre poeții străluciți ai generației ’80. Ar fi împlinit 67 de ani pe 1 octombrie. Ion Stratan: „Am locuit 10 ani în București, de care mi-e dor sfîșietor uneori, ca și de alte localități pe care le-am văzut sau nu, de alte catedrale, de alte biblioteci, de alte muzee. După moartea tatălui meu, pilot de încercare pe avion, a trebuit să mă gândesc la sănătatea mamei mele, profesoară de la care am moștenit pasiunea scrisului. Și eu, și soția mea, poeta Letiția Ilea, dorim că părinții noștri să îmbătrînească frumos. Rămâne să fac naveta, când este necesar, la revista «Contrapunct» a Uniunii Scriitorilor. În Ploiești am prieteni remarcabili, precum criticul Nicolae Boaru, eseistul Bogdan Stoicescu, poetul Nicolae Stanciu, filosoful Arthur Teodorescu și gînditorul teologic Ion Mărculescu. Deci, am cu cine comenta lecturile din opera unui geniu de exemplul Domnului Mihai Șora (căruia îi urez cu smerenie un perpetuu «La mulți ani!»). Iubesc Ploieștiul pentru că există un Festival «Nichita Stănescu», de douăzeci de ani, pentru că există teatrul «Toma Caragiu», și regizorul Lucian Sabados, Muzeul de Artă și artistul Valter Paraschivescu, revista «Axioma» a talentatului poet Marian Ruscu, publicația tinerilor, «Atitudini» și adînc în inima mea treimea: Eugen Petri–Mihai Vasile–Martin Culcea, sculptor-regizor-poet. Sunt prieten cu prozatori străluciți, precum Mihai Cochinescu, Ioan Dan Nicolescu și Florin Sicoie. Am un frate întru lirism în persoana stenică a lui Florin Manole.
Avem și eu, și Letiția foarte mulți prieteni. Sunt prieten pînă și cu «Palatul Culturii», cu care mă înțeleg din priviri.” (Dintr-un interviu acordat poetei și pictoriței Iolanda Malamen, apărut postum, în „Ziua literară” din 22 octombrie, 2005)

text via Bogdan-Lucian Stoicescu în „Vise & amintiri”, cu mulțumiri

photo composition © 1982-1985 Ioan Mihai Cochinescu.

 

 

„Ion Stratan și generația ’80”: Ion Stratan, Cristina Stanciu, Leonida Corneliu Chifu, Ioan Mihai Cochinescu, Al. Mușina, Mircea Nedelciu, Dan Stanciu, Ion Bogdan Lefter, Tudor Jebeleanu și Mircea Cărtărescu, la vernisajul expoziției de artă fotografică a lui Ioan Mihai Cochinescu intitulată „Forme fotoplane, fotospațiale” (Sala AAF, 1983). Foto © 1983 Dinu Lazar.

 

Via Ioan Mihai Cochinescu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.