close
ActualitatePromovate

Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos

Părintele Constantin Necula: Duminica aceasta ne atrage atenția că începem Postul Nașterii Domnului Hristos. Suntem, asemeni Magilor de odinioară, gata să urmăm Crucea-Stea și să străbatem Ținutul Postului și Aflării Pruncului Iisus Hristos. Un drum inițiatic, cum ar spune mulți astăzi, un drum al ascezei și al cunoașterii mistice, după cum ne spun de veacuri Părinții Bisericii. Pentru că de-acum mergem să împlinim Așteptarea care aduce Întâlnirea cu Iisus Hristos, Mesia-Hamașia Cel Așteptat.

Putem bănui că agonicul din drumul Ierihonului suntem fiecare dintre noi înainte de Întruparea Mântuitorului. Cât ar fi de religios un om Legii, al Vechiului Legământ, gesturile lui nu erau ale milei. Ele păreau simple împliniri de ritual, simple bifări de în pătrățelele unei obligații. Era o milă din obligație. Ceea ce ne cere Hristos este mila din iubire, mila creatoare, mila boierească. Domnul nu ne cere doar să împlinim un ordin dumnezeiesc, ci să avem un comportament dumnezeiesc – de îmi este îngăduit gândul – un mod de a fi în Hristos fără pretenții de vedete la margine de drum, pentru că trăim cu aproapele ridicarea lui și a noastră din șanțurile nemerniciei.

Interesant este că, îndată ce-i cere învățătorului să meargă prin viață și să împlinească mila aceasta iconizată de samarinean, Domnul se îndreaptă spre Betania de lângă Ierusalim, unde două surori, Marta și Maria, Îl întâmpină în casa lor de oaspeți. Una slujind la mese, alta ascultând cuvântul. Este echilibrul mereu prezent în viața creștinului între asceză și mistică, între postirea prin slujire și slujirea prin rugăciune. Surorile acestea, alături de fratele lor, Lazăr, vor marca lumea prin frățietatea lor ce umple pământul de un adevăr. Învierea omului este posibilă prin Întruparea lui Dumnezeu-Omul. De aceea este pusă aici Evanghelia. Să ne arate de ce e nevoie de Întruparea Domnului. Fără de El, pierim!

Sursa: tribuna.ro

Via doxologia.ro

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.