Sfinții Mihail și Gavril cântă și la Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiești, iar doi dintre membrii cenaclului nostru sunt sfințiți pe afișul programului literar, Mihai Ioachimescu și Gabriel Comanroni.
Așadar purcedem numaidecât la înfruptarea cu deliciul emoției artistice. Lecția de poezie multiplă este susținută de către Luminița Bratu ( ”Meteora spiritului”- Florin Oprea Sălceanu), Ramona Müller (”Cine iese ultimul din țară”- Adrian Păunescu de la a cărui moarte pe 5.11.2023 s-au împlinit 13 ani), Emilia Luchian ( ”Afară-i toamnă” – Mihai Eminescu) și Doina Ofelia Davidescu (”Fericirea și absurdul”- Albert Camus, născut pe 7 noiembrie 1913).
Cele mai recente creații literare – poeme și proze scurte – Kati Rodica Enache (un poem inspirat din versul lui Nichita ”aerul dintre coarnele cerbului”, dar dedicat lui Nicolae Labiș, pentru că la fel ca și Nichita Stănescu a iubit aceeași femeie), Livia Dimulescu (”Și tăcerea are umbra ei”), Emilia Luchian (”Trenul de dus”), Luminița Bratu ( ”Un nevăzător” despre Vasile Adamescu, un om surd, mut și orb de mic, dar care a învățat să comunice prin atingere. Vasile Adamescu a fost unul din cele trei cazuri exceptionale de persoane din lume care reusesc să-și depasească deficeiențele, si să realizeze lucruri imposibile). Gabriel Comanroni scrie din ce în ce mai bine, exemplul este poemul ”doar poezia erupe fierbinte”. Emilia Petrescu ne citește ”Înger pe pământ”, iar Ilarie Adrian Frone ”Noaptea din urmă” și ”Plânsul bărbatului”.
”Cinefilonul” lui Mihai Ioachimescu aduce în prim plan pelicula Aferim! „Aferim!”, în regia lui Radu Jude, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Aferim este un road movie, de pe cărările Valahiei, în 1835, ai cărui principali călători sunt zapciul Constandin (actorul Teodor Corban) si fiul său, Ioniță, ca dorobant (actorul Mihai Comanoiu). Aceștia pornesc pe urmele țiganului Carfin (actorul Cuzin Toma), care a fugit de la moșia boierului si stăpânului său Iordache (actorul Alexandru Dabija), căci avusese legături amoroase cu Sultana (actrița Mihaela Sirbu ), soția boierului, iar acesta își pusese în gând să îl pedepsească năpraznic.
Vremea veche de altădată ne este relevată de către Emilia Luchian într-o prezentare referitoare la lupta de la Kadesch, între hitiții și egiptenii. ”În antichitate, în anii 1200 î.en., un car de război era echivalentul unui avion supersonic modern. 20 000 de soldaţi egipteni aveau să se înfrunte cu peste 20 000 de soldaţi hitiţi. La Kadesh avea să aibă loc ciocnirea dintre civilizaţii. Ambele imperii doreau să lupte pentru supremaţia asupra regiunii-tampon Amarru din Siria de azi, o zona comercială vitală.”
Seara peliculei cinematografice aparține regizorului Gabriel Comanroni, care ne prezintă ”Exit-Life”. Un cuplu tânăr trăiește sechestrat în propria lume virtuală, fără dureri, fără neplăceri. În această lume s-a născut online s-a născut fetița lor virtuală, Karina, care va împlini trei ani. Când placa de bază a PC-ului se strică, se dărâmă universul întreag. În lumea reală cei doi tineri au fetiță de 5 luni, care suferă de inaniție, de lipsa afecțiunii materne și a unei îngrijiri minimale. Mama este interesată doar de Karina, fata dincolo de granițele pământești. Pleacă la plimbare uitând-o pe Laura, fata de 5 luni acasă, copil care o stresa teribil prin plânsete și prin agitația specifică vârstei. Fetița era hrănită doar cu ceai. În cărucior crede că o are pe Karina. Pentru a face rost de bani cât mai repede, tatăl efectuează câteva curse de taxi prin intermediul unui prieten. Acesta îl sfătuiește să meargă de urgență cu Laura la spital, iar ei să consulte un psiholog pentru a reveni în lumea reală. Cuplul însă nu are capacitatea de a reacționa, stimulii senzoriali ai celor doi parteneri fiind activați doar în fața ecranelor de laptop. După îndelungi țipete și semne de alarmă, micuța Laura decedează. Anchetată, Anda Poenaru nu reușește nici măcar să-și identifice numele real, susținând că se numește Anabella. Viorel, tatăl Laurei, descrie cu lux de amănunte realitatea de dincolo,despre lui investițiile financiare și luxuriantele insule în care poate trăi. Fiind însărcinată în 4 luni, Anda Poenaru este condamnată la inchisoare cu suspendare, pe când tatăl Laurei, primește șase ani de închisoare cu executare. Desprins dintr-un fapt real petrecut în Asia, filmul pune în evidență adicția folosirii tehnologiei, modificarea comportamentului și al funcționașității creierului uman în timp ce abilitățile sociale se pierd într-un registru virtual.
Filmul stârnește multe emoții mai ales în cadrul participantelor la vizionare, multe dintre noi fiind mame. Emilia Petrescu și Daniela Petroșanu, psihologi de profesie consideră că filmul ar putea avea un puternic impact în școli, dacă ar fi vizionat de către părinți și elevi, în cadrul orelor de consilere, datorită explorării graniței dintre ceea ce este real și ceea ce nu este real. Dependența de online creează o distanță mai mare atât între noi, cât și între cei mai apropiați nouă.
Seara se încheie cu urări de ”La mulți ani” pentru Gabriel și Mihai și de ce nu, pentru ”Entry-Life”, pentru că o viață avem!
Au participat: Emilia Luchian, Diana Petroșanu, Maria Bem, Adrian Frone, Cati Enache, Emilia Popescu, Livia Dimulescu, Chifu Leonida Corneliu, Dan Simionescu, Doina Ofelia Davidescu alături de sărbătoriții Mihai Ioachimescu și Gabriel Comanroni
Foto: Ramona Müller
Editor: Liviu Ioan Manole
@cenacluiilcaragiale @muzeuldesculpturămonumentalăcontemporanăinaerliber @asociatiaculturala24pharte
A consemnat Ramona Müller, secretar literar al Cenaclului ”I.L.Caragiale” Ploiești
sub egida Asociației 24PHarte
Nu există patriotism fără patrimoniu