close
Istorie

Proclamația de la Timișoara, fără nomenclaturiști și securiști la putere

În martie 1990, la Timișoara, era lansat unul dintre cele mai importante documente politice din România: Proclamația de la Timișoara. Principalul punct al proclamației era lustrarea foștilor nomenclaturiști și securiști.

În primele săptămâni după căderea lui Nicolae Ceaușescu, România a fost cuprinsă de convulsii sociale. Partidele democratice de opoziție, în special PNȚCD și PNL au început să protesteze împotriva puterii conduse de foști nomenclaturiști precum Ion Iliescu, care întârziau să adopte reformele necesare transformării României într-o democrație de tip occidental.

Reacția puterii de la București a fost una brutală: i-a adus pe mineri la București pentru a-i agresa și intimida pe liderii opoziției. În aceste condiții, la Timișoara, liderii Revoluției din decembrie 1989 au decis să ia atitudine. Jurnalistul și scriitorul George Șerban a redactat un document care sintetiza idealurile revoluționarilor timișoreni. Documentul a rămas în istorie sub numele de Proclamația de la Timișoara, după ce a fost citit în fața unei mulțimi imense strânse în centrul orașului, pentru a protesta împotriva abuzurilor puterii FSN de la București. Însă ce conținea Proclamația de la Timișoara?

Principala idee a proclamației era exprimată în punctul opt care cerea îndepărtarea din funcțiile publice, pentru o perioadă de 10 ani, a foștilor nomenclaturiști și securiști. Dacă ar fi fost aplicat acest punct, ar fi însemnat dispariția de pe scena politică a unor personaje precum Ion Iliescu sau Petre Roman, președintele, respectiv prim-ministrul României de la acea dată.

Proclamația de la Timișoara mai cuprindea și o serie de reforme precum privatizarea întreprinderilor prin distribuirea de acțiuni salariaților sau descentralizarea economică și administrativă a România. Acest punct a devenit pretextul lansării unei dezinformări pe scară largă. Televiziunea și ziarele aservite puterii au prezentat o așa-zisă tentativă de secesiune a Banatului. Autorii Proclamației de la Timișoara erau acuzați că ar vrea dezmembrarea României.

Ca urmare a propagandei de acest fel, au fost situații în care oameni din diferite părți ale României începuseră să arunce cu pietre după mașinile cu număr de Timiș, în condițiile în care, cu câteva săptămâni înainte, timișorenii erau primiți cu aplauze pentru curajul cu care porniseră Revoluția. Au fost și cazuri extreme. În Pitești, medicii au refuzat să îl opereze pe un timișorean care avea nevoie de o intervenție de urgență, pentru că suferea de apendicită. A fost trimis să se opereze în ”Republica Banat”.

Autorul proclamației, George Șerban, a ajuns deputat PNȚCD de Timiș și a încercat să impună lustrarea comuniștilor printr-o lege, însă acesta a murit înainte ca proiectul său să fi fost votat. De altfel, Legea Lustrației nu a intrat în vigoare nici până azi.

Bianca Pădurean

Tags : nomenclaturistiProclamația de la Timișoarasecuristi

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.