close
CreștinătatePromovate

Programul liturgic al sărbătorii Botezului Domnului la Catedrala Mitropolitană din Iași (vineri, 6 ianuarie 2023)

Sfințire cea mare a apei (Aghiasma Mare) se va săvârși, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenți, în jurul orei 11.00 și va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

La Catedrala Mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului (Boboteaza) va fi oficiată în ziua de 6 ianuarie (vineri) în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite, astfel: în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00.

Sfințire cea mare a apei (Aghiasma Mare) se va săvârși, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenți, în jurul orei 11.00 și va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

Cei care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se așeze, întocmai ca și anul trecut, pe două rânduri. Astfel, vor fi create două fluxuri de credincioși, cu acces atât dinspre Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, cât și dinspre Strada G.M. Cantacuzino. Va exista și un rând separat al credincioșilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Credincioșii care ies din Catedrală de la închinat vor avea și posibilitatea să se așeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare sau vor putea staționa în incinta Ansamblului Mitropolitan pentru a asista la slujba de sfințire care se va săvârși începând cu ora 11.00 pe esplanada din fața Catedralei. Agheasma Mare va fi oferită apoi credincioșilor de aproximativ 40 de voluntari coordonați de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iași. Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apa (a câte 1.000 de litri fiecare). Totodată, vor exista și 5.000 de sticle (de câte 0,5 l fiecare) pentru a fi oferite credincioșilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (Agheasma Mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și va fi oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, membrilor corului, reprezentanților presei și altor categorii de persoane.

Apa sfințită (Agheasma Mare) se gustă dimineața, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie (Odovania praznicului Botezului Domnului), când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinți, de a tămădui și de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfințită să fie, pentru cei ce vor fi stropiți sau vor gusta din ea, „spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.

(Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor)

Via https://doxologia.ro/programul-liturgic-al-sarbatorii-botezului-domnului-la-catedrala-mitropolitana-din-iasi-vineri-6

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.