close
ExternFilm

Regal de filme românești contemporane, în premieră, în Ciudad de Mexico

O retrospectivă de film românesc contemporan este organizată, în premieră, în perioada 11 – 22 iunie, la Cinemateca Națională din Ciudad de Mexico, anunță ICR Madrid într-un comunicat de presă.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane și Cinemateca Națională din Mexic.

Intitulată „10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur”, retrospectiva include o selecție a celor mai apreciate și premiate filme românești de după anii 2000: “Moartea domnului Lăzărescu”, regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internațional al cinematografiei românești din noul mileniu, “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d’Or în urmă cu un deceniu, “Poziția copilului”, realizat de Călin Peter Netzer, Premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2010.

Evenimentul debutează cu lungmetrajul tânărului regizor Bogdan Mirică — “Câini”, Premiul FIPRESCI în secțiunea Un Certain Regard la penultima ediție a Festivalului de la Cannes.

Seria de filme emblematice continuă cu pelicula “A fost sau n-a fost?” a regizorului Corneliu Porumboiu, Camera d’Or la festivalul de la Cannes în 2006, ”Aferim!”, filmul în alb și negru al regizorului Radu Jude recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, “Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”, turul de forță al lui Andrei Ujică, singurul documentar inclus în selecție, și “Ilegitim”, penultimul lungmetraj al realizatorului Adrian Sitaru.

Cristi Puiu și Cristian Mungiu sunt prezenți în această retrospectivă și cu cele mai recente creații, selectate în competiția oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016 — “Sieranevada” și “Bacalaureat”, acesta din urmă distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în competiția menționată.

Regalul de filme românești va fi găzduit de Cinemateca Națională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a șaptea arte cu 10 ecrane de proiecție, pe lângă săli de expoziție, laborator de restaurare digital și un ecran în aer liber, care primește anual peste un milion de spectatori.

Această primă retrospectivă în America Latină, co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, continuă colaborarea inițiată cu Ambasada României în Argentina în 2016, la prima ediție a Festivalului de Film Românesc din Buenos Aires, și urmărește să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din țări vorbitoare de spaniolă.

Tags : festival de filmfilme romanestiursul de aur

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.