close
PromovateTradiții

Rețeta de joi: Cotlete cu sos de ceapă și smântânică

Rețete cu povești
(Prima ediție: joi, 1 iunie 2023)

Ajută la creșterea nivelului de performanță

Ștefan Dumitrescu, ex-directorul Direcției Județene pentru Sport (DJS) Prahova, știe ca nimeni altul ce rol important are alimentația în obținerea performanțelor sportive. Tocmai de aceea l-am rugat să ne prezinte o rețetă culinară care să nu necesite mult timp pentru preparare, dar a cărei eficiență să fie de necontestat.

Prin urmare, ”se iau patru cotlete și se rumenesc în ulei. După ce se scot din ulei, se țin la cald. Se mai iau două sau trei cepe, după plac (eu, spre exemplu, consum foarte multă ceapă), se toacă mărunt și se călesc în uleiul rămas după rumenirea fripturii (antricoatelor), imediat după ce acestea au fost scoase (exact ca la fasolea bătută), până se rumenește și ceapa. Peste ceapa rumenită adăugăm 3-4 linguri de smântânică. Se formează un sos extrem de plăcut la gust. Cotletele se așază într-un vas (preferabil de Jena), după care se toarnă peste ele sos”.

Răsfățatul

În timp ce nările încearcă să adulmece mirosul, domnul director continuă: ”Nu-mi mai amintesc când am consumat prima dată această delicatesă. Originile ei sunt de descoperit undeva în copilăria mea. Când vreau să mă răsfăț, prepar câte o mâncărică de-asta. Ah, era să uit: ar fi preferabil să avem alături și o ciupercuță umplută cu mujdei de usturoi. Piciorul ciupercuței se dă deoparte (îl folosiți la alte preparate), iar mujdeiul se pune în (nu pe) pălărie”. 

Un ”concert” de arome

”Rezultă un amestec foarte interesant de arome, un <<concert>>.
Sunt cam mâncău și, uneori, m-apucă așa, câte un chef de o bunătate de-asta. Când ne adunăm trei-patru prieteni, punem de un antricot. Dar fără un pahar-două de vin roșu sec alături, plăcerea este înjumătățită”.

Directorul este de părere că performanțele sportive cresc dacă vom consuma frecvent acest fel de mâncare. ”Și, dacă mai adăugăm și vinul roșu sec, <<puterea ursului>>, ce să mai…”.

                                                       A consemnat Leonida Corneliu CHIFU,
                                                                                                       care și-a început urcușul spre performanță

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.