Rețete cu povești
(Prima ediție: 1 iunie 2023)
Cum să-ți asiguri o sănătate lungă și frumoasă
Prof. Gheorghe Văsii, antrenor zeci de ani la cluburi sportive din Prahova, antrenor emerit, urmează o dietă destul de severă. În conduita sa culinară, el are în vedere perceptele unui proverb chinezesc: ”Dimineața să mănânci singur, la prânz cu un prieten și seara să dai mâncarea dușmanilor”. Profesorul ni-l ”descâlcește”: ”Dimineața, omul pleacă la serviciu, unde trebuie să… muncească. Prin urmare, acest moment trebuie bine pregătit. După prânz, să te scoli în fiecare zi de la masă cu senzația că nu ești încă sătul. Seara, dacă stomacul este foarte încărcat, nu mai poți dormi. Dacă – totuși – mănânci, să mănânci cu două ore înainte de a adormi, pentru că sistemul nervos este ocupat cu mâncarea din stomac, iar digestia se realizează mai greru in timpul somnului”.
Cele trei reguli de aur
Profesorul ne-a enunțat cele două reguli de aur ale unei ”diete sănătoase”.
Prima regulă: să nu mănânci grăbit și să nu te uiți la televizor sau să citești presa în vreme ce mănânci.
Mâncarea trebuie să fie mestecată foarte bine. ”Mulți comit următoarea greșeală: dimineața mănâncă în mare grabă. Greșit! Eu petrec cel puțin o oră și jumătate la micul dejun. Dar pentru asta trebuie să mă trezesc dimineața devreme, cam pe la 5 și un sfert”.
A doua regulă: nu bea cafea pe stomacul gol și nu fuma, măcar dimineața.
Gheorghe Văsii ne-a prezentat apoi ”compoziția” micului său dejun ideal. ”Se ia un pahar cu apă ușor încălzită lângă flacăra aragazului, trei căței de usturoi tocați cu cuțitul, cât să-i înghiți ca pe pastile. Usturoiul m-a ferit întotdeauna de gripă, răceală și orice alte boli. Nu mai am stare gripală de 50 de ani și n-am avut niciodată concediu medical. După aceea, un morcov ras, care se consumă cu mare plăcere. Acesta este foarte bun și pentru vedere. Trebuie să ne asigurăm complexul de vitamine B6, care există în legume și granule de grâu. Grâul îl consum sub formă de tărâțe, pregătite special de cu seară. Punem tărâțele într-o cană și turnăm apă fierbinte peste ele, după care vor fi lăsate la temperatura camerei. Până dimineața, tărâțele se decantează. Consum apa din cană, care în acest timp s-a îmbibat cu vitamine, apoi amestec tărâțele cu lapte bătut. Beau de sting. Numai oamenii cu voință de fier pot urma această dietă”.
Apoi, urmează o cană de ceai neîndulcit, din plante medicinale. ”Toate plantele medicinale le culeg primăvara, vara și toamna de pe terenul pe care-l am la țară, la Drajna de Sus. Ca plante, sunt recomandabile câteva floricele de coada șoricelului, sunătoare, coada calului, cimbrișor, gălbenele, cozi de cireș sau de vișin, tei. Ceaiul va fi pregătit ca infuzie. Beau ceai și în timpul zilei. Aș mai recomanda pentru micul dejun un ou la două–trei zile, o felie de caș, o bucățică mică de salam mai slab. Exclus băuturile alcoolice, cafeaua și țigările, măcar dimineața”.
A treia regulă: orele de masă trebuie respectate.
”Să nu mănânci grăsimi, să te ferești de sare. Un medic al antichității spunea: <<Ca să avem o sănătate lungă și frumoasă, trebuie să fii cumpătat – adică echilibrat – în orice>>”.
A consemnat Leonida Corneliu CHIFU, tot mai suplu