close
ActualitatePromovate

Reuniune la Fetești privind dezvoltarea Rețelei Comisarilor Dunăreni în România

Oportunitățile create prin deschiderea, în lunile următoare, a unor linii de finanțare pentru participarea la rețelele europene de inovare urbană și privind valorificarea patrimoniului cultural-istoric în sens turistic, precum și necesitatea dezvoltării Rețelei Naționale a Comisarilor Dunăreni au fost prezentate joi în cadrul unei reuniuni organizate la Fetești de președintele executiv al Asociației ”Comunitățile Locale Riverane Dunării” (CLDR) România, Sever Avram.

Potrivit acestuia, prin afilierea consiliilor județene, municipale și locale la CLDR, administrațiile respective vor avea acces la diverse beneficii și instrumente pe care Consiliul Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR) le-a creat sau este pe cale să le inaugureze.

„Acces la resursele Punctului de Contact al Reprezentanței Comune, ca Instituție de Lobby a CoDCR pe lângă instituțiile europene, în special DG REGIO — Comisia Europeană; posibilitatea promovării comunității și proiectelor prin intermediul Platformei Internet de Comunicare și Informații; invitarea și cooptarea în cadrul evenimentelor privind dezvoltarea și implementarea proiectelor comune în cadrul seriei ‘River Show: democrație, autoguvernanță și participare cetățenească în cadrul Regiunii UE a Dunării”; oportunitatea primirii de consultanță și expertiză pentru dezvoltarea de proiecte și redactarea cererii de finanțare” — sunt beneficiile prezentate de Sever Avram.

El a informat, totodată, că în perioada 17 — 19 octombrie, la Budapesta, au avut loc lucrările Forumului Anual al Dunării în cadrul președinției anuale asigurate de Ungaria, precum și ale celei de a X-a ediții a Conferinței Europene a CoDCR.

„Cu această ocazie, au fost luate o serie de decizii extrem de importante privind rolul SUERD în promovarea securității energetice și în maximizarea instrumentelor financiare prin care să se asigure o mai bună reprezentare a obiectivelor Strategiei Dunării în cadrul viitorului exercițiu financiar UE, începând cu anul 2020″, a spus Avram.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Cristian Winzer a afirmat că instituția pe care o reprezintă se bazează ”foarte mult” și pe tot ce înseamnă societate civilă, mediu academic și ONG-uri implicate în dezvoltarea și promovarea Strategiei Dunării (SUERD), menționând că are ”convingerea fermă” că în perioada imediat următoare vor fi făcuți pași importanți în acest sens.

Winzer a menționat că sunt avute în vedere demersuri pentru ca România să dețină în aceeași perioadă președinția Consiliului Uniunii Europene și președinția SUERD.

„În contextul în care în 2019 România urmează a deține președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt avute în vedere demersuri pentru ca, în aceeași perioadă, să deținem și președinția SUERD. Există deja mai multe precedente, țări care au deținut în aceeași perioadă această președinție, pentru că ar fi o oportunitate deosebită pentru ca România să promoveze și să dezvolte o serie de proiecte, inclusiv în legătură cu această strategie”, a subliniat secretarul de stat.

Asociația CLDR România este membră a Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunării (CoDCR — Viena), al cărui Secretariat Tehnic este coordonat la București de Fundația Eurolink — Casa Europei, în cadrul ”European Network for Education and Training” (EUNET — Germania), rețea de educație nonformală recunoscută de Comisia Europeană.

La reuniunea de la Fetești organizată de CLDR România au participat reprezentanți ai unor primării din țară și ai mediului academic.

N.J.

Tags : Asociația CLDR România

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.