close
Magna Europa

Reuniunea extraordinară a Consiliului European, 30/06/2019-02/07/2019

Principalele rezultate

Selecție video de la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Liderii au discutat propunerile pentru ocuparea celor mai înalte funcții de conducere de la nivelul UE și au ajuns la un acord în acest sens în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European desfășurate la Bruxelles la 30 iunie, 1 și 2 iulie 2019.

Consiliul European l-a ales pe Charles Michel în calitatea de nou președinte al Consiliului European și a propus-o pe Ursula von der Leyen în calitatea de candidat la funcția de președinte al Comisiei Europene. Totodată, Josep Borell Fontelles a fost desemnat drept candidat la funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și Christine Lagarde drept candidat la funcția de președinte al Băncii Centrale Europene.

Președintele Consiliului European este ales pentru perioada 1 decembrie 2019-31 mai 2022. Mandatul de doi ani și jumătate al președintelui Consiliului European poate fi reînnoit o singură dată. Consiliul European a salutat, de asemenea, decizia șefilor de stat și de guvern ai statelor membre a căror monedă este euro de a-l numi pe Charles Michel în calitatea de președinte al Summitului Euro, cu același mandat.

Candidatul propus pentru funcția de președinte al Comisiei Europene va trebui să fie ales de Parlamentul European cu majoritatea membrilor care îl compun.

Numirea formală a Înaltului Reprezentant de către Consiliul European necesită acordul președintelui ales al Comisiei.

Președintele Comisiei, Înaltul Reprezentant și ceilalți membri ai Comisiei vor fi supuși, în calitatea de organ colegial, unui vot de aprobare al Parlamentului European, înainte de numirea lor formală de către Consiliul European. Mandatul acestora va dura 5 ani de la încheierea mandatului actualei Comisii, și anume până la 31 octombrie 2024.

În ceea ce privește candidatul la funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, Consiliul European va lua o decizie formală cu privire la această numire, pe baza unei recomandări a Consiliului, după consultarea Parlamentului European și a Consiliului guvernatorilor BCE.

Context

Reuniunea a avut loc după consultări intense între președintele Consiliului European, Donald Tusk, și șefii de stat sau de guvern și Parlamentul European.

Liderii din UE au discutat despre posibilele candidaturi pentru cele mai înalte funcții de conducere de la nivelul UE cu ocazia Consiliului European din iunie, dar nu au ajuns la nicio concluzie, întrucât nu a existat majoritate pentru niciun candidat.

Reuniunea din iunie a avut loc după dineul informal din 28 mai 2019, în cadrul căruia liderii au analizat rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European și i-au încredințat președintelui Tusk mandatul de a desfășura consultări cu Parlamentul European și cu șefii de stat sau de guvern.

(consilium.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.