close
ActualitatePromovate

SĂ NU UITĂM EROINELE DIN STATUI

Marița a fost fetița vlahă, de 15 ani, împușcată de turci la Smârdan în timp ce ducea hrană și apă în tranșee soldaților români, Smârdan 1877. Monumentul a fost ridicat în 1905, de aromâni, lângă Cimitirul Militar din Smârdan. În anul 1917 bulgarii au distrus monumentul prin dinamitare. Abia în 2001 români din Timoc au ridicat un alt monument pe malul stâng al Dunării, în orașul Calafat. În plăci de marmură atașate monumentului sunt săpate numele inițiatorilor (contributori): Ion Negură -valah din Tribala ocupată de șârbi, Ion de la Vidin – valah din Entala ocupată de bulgari. Monumentul ronde-bosse din piatră preprezintă o fetiță care ține în mâna dreaptă ridicată deasupra capului o coroană rotunda, de fetiță și în mâna stângă coborâtă o găleată.
Sculptura ronde-bosse este o sculptură statuară, în aer liber, face corp comun doar cu piedestalul pe care este așezată. Poate fi privită din toate părțile, din toate planurile în spațiu.

Dan Drăguș

 

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.