close
PromovateRomânia Mare

Salariul mediu în R. Moldova este de trei ori MAI MIC decât cel din România

timpul.md

Salariul mediu din România este de aproape trei ori mai mare decât cel din R. Moldova, arată datele Institutului Național de Statistică. Astfel, în România un lucrător câștigă în medie 1.110 euro, pe când în R. Moldova doar 395 de euro, relatează infoprut.ro.

Câștigul salarial mediu nominal net plătit în luna iunie curent în România a fost de 3 298 de lei românești (peste 13,2 mii de lei moldovenești), în creștere cu 3,7% față de luna precendentă, potrivit sursei citate.

Valorile cele mai mari s-au înregistrat în serviciile ce țin tehnologia informației, inclusiv cele informatice unde salariile au ajuns până la 7 540 de lei (peste 30,3 mii de lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante – 1 773 de lei (peste 7,1 mii de lei). De altfel, sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate de epidemia de coronavirus și de restricțiile impuse pentru a ține sub control răspândirea bolii.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică din România, câștigul salarial mediu nominal brut a fost în iunie 2020 de 5 369 de lei (peste 21,5 mii de lei moldovenești), cu 3,5% mai mare decât în luna mai.

Acest salariu este de aproape trei ori mai mare decât cel plătit în R. Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică de la Chișinău, în primul trimestru al anului 2020, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a fost de 7 633,9 lei, în creștere de 10,3% față de trimestrul I 2019 și în scădere cu 2,3% față de trimestrul IV 2019.

În R. Moldova, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în domeniile informații și comunicații – 17 786,3 lei, activități financiare și de asigurări – 13 728 de lei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 11 820 de lei.

Cele mai mici salarii din stânga Prutului sunt achitate în agricultură, silvicultură și pescuit – 4 842 de lei, activități de cazare și alimentație publică – 5 152 de lei, artă, activități de recreere și de agrement – 5 587 de lei.

(timpul.md)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.