close
Magna Europa

Săptămâna la Parlament: începe noua legislatură

europarl.europa.eu

În prima perioadă de sesiune a noii legislaturi, deputații europeni își aleg președintele și vicepreședinții și hotărăsc care va fi componența comisiilor.

Alegerea președintelui Parlamentului

Sesiunea se redeschide în cursul dimineții de marți. Miercuri, 3 iulie, deputații își vor alege președintele pentru un mandat de doi ani și jumătate.

Alegerile se desfășoară prin vot secret și pot avea loc până la patru runde de vot. Un grup politic sau un grup de cel puțin 38 de deputați europeni (1/20 dintre membri) pot propune candidați la președinție.

 

Alegerea vicepreședinților și chestorilor

Odată ce noul președinte ales va prelua mandatul, deputații europeni vor alege 14 vicepreședinți, care vor asista președintele în conducerea ședințelor. Cinci deputați vor fi aleși chestori și se vor ocupa cu chestiuni administrative.

 

Comisiile parlamentare

Miercuri, Parlamentul va vota cu privire la componența comisiilor și subcomisiilor permanente. După aceea, grupurile politice vor decide care deputați vor face parte din comisii. Rezultatele vor fi anunțate în plen în cursul aceleiași zile.

 

Consiliile Europene

Joi dimineața, deputații europeni vor discuta rezultatele summit-urilor din iunie ale șefilor de state și de guverne cu președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker.

Tema principală a reuniunilor liderilor UE din 20-21 iunie și 30 iunie este numirea noilor șefi ai instituțiilor UE. La summit-ul din 20-21 iunie au mai fost și discuții despre bugetul UE pe termen lung pentru 2021-2027 și schimbările climatice.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.