close
Agenda culturalăCenaclul I.L. CaragialePromovate

Ședința Cenaclului I. L. Caragiale – 11 februarie 2019

Luni, 11 februarie, 2019: o nouă şedință a cenaclului I. L. Caragiale, din Ploieşti.

Şeful cenaclului, Fintiş Ioan Vintilă, ne-a înmânat legitimațiile promise, după care ne-a citit câteva articole interesante din revistele România Literară şi Adevărul de weekend.

A urmat cronica filmului „Ostrov”, prezentată de Mihai Ioachimescu, film realizat în anul 2006, în regia lui Pavel Semionovici Lunghin, actorul Piotr Mamunov având rolul principal… o peliculă despre căința sinceră şi profundă a omului.

 

La rubrica „Cel mai recent poem”, au „intrat în scenă” mai mulți cititori, cu propriile creații.

Lectura propriuzisă de cenaclu a fost făcută de poeta Maria Bem, care ne-a citit „un buchet de poezii”, din volumul cu acelaşi nume, autoarea mărturisindu-ne că nu se consideră a avea veleități pronunțate de poet, lucru aprobat şi întărit şi de majoritatea vorbitorilor. Fintiş descoperă în poezia ei tonalitatea unor pasteluri, dar excesul de sinceritate duce adeseori la prozodie şi facilitate, deşi, pe alocuri se simte fiorul adevărat al poeziei, fior pe care l-au descoperit şi Felicia Alecu şi Luminița Bratu, amândouă regăsindu-se în gingăşia imaginilor din aceste versuri. Gabriela Petri a rămas uimită de faptul că o vârstă totuşi înaintată poate să nască atâta frumusețe. Criticul Marian Zmaranda nu s-a dezmințit şi a atacat frontal, sfătuind-o pe cititoare să folosească în lucrările ei şi „noroiul” şi „bubele”, să lucreze cu toate adevărurile acestei lumi. Temele sunt frumoase, generoase, dar tensiunea se atenuează cu prea multe „floricele”. Singura metaforă, singura idee care i-a rămas în minte este Timpul, cel ce reprezintă o prelungire a clipei, înaintea morții, poezia cu acest nume fiind remarcată de mai mulți ascultători.

 

Marian Zmaranda concluzionează că, pentru el, arta, scrierea trebuie să fie precum un alcool, să te doară capul de ele. Livia Dimulescu a mărturisit cu nonşalanță că nu s-a regăsit deloc în cele citite de autoare, nici măcar la vârsta de 14 ani, căci nimeni nu poate trăi o nesfârșită fericire. Florin Oprea Sălceanu crede că Maria Bem nu prea se ia în serios, notând o singură poezie valabilă: „Timpul”. Maria Udrea intervine şi ea, sfătuind-o pe scriitoare să fie mult mai atentă şi mai riguroasă, în ceea ce priveşte rima şi ritmul, dacă a ales să scrie în stilul clasic, iar Ramona Muller crede că poeta care a citit în această seară ar trebui să se concentreze mai mult pe metafore şi epitete mai grele, care să dea valoare poeziei.

 

Seara de literatură s-a încheiat cu inimitabilul Nicu Drăgulin recitându-ne, omagiindu-l şi pe I. L. Caragiale, cel care s-a născut pe 13 februarie, 1852.

Tags : Cenaclul „I.L. Caragiale” Ploiești

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.