close
PromovateRomânia Mare

Șeful Guvernului de la București: Un ajutor pentru frații din Basarabia. Dacă va fi nevoie, îl vom suplimenta

mediafax.ro - captura video

La 30 de ani de la primul Pod de Flori pe Prut, România fcontinuă să trimită ajutoare în Basarabia. Un gest de solidaritate față de R. Moldova, donând un ajutor important cu echipamente, materiale și medicamente necesare pentru cetățenii R. Moldova în lupta contra epidemiei de coronavirus.


„Pe 6 mai 1990 în urmă cu 30 de ani a avut loc trecerea liberă a Prutului a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică o manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori, manifestație la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Astăzi când aniversăm 30 de ani de la acest moment istoric cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru ceățenii R. Moldova, pentru sistemul de sănătate din R. Moldova, pentru a putea să-i ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă.

Am decis în Guvern să alocăm din fondul de rezervă o sumă de 16,5 mln. ron, pentru a putea oferi acest ajutor important cu echipamente, materiale și medicamente necesare pentru cetățenii R. Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19. Guvernul României donează către cetățenii din R. Moldova 500 mii măști FFP2, 25 mii combinezoane, 200 mii măști, medicmanete, 1200 flacoane de Plakemil și 1600 flacoane Kaletra, care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu față de cetățenii din Basarabia care sunt infectați cu COVID-19. De asemenea sunt cantități de biocide, 25 mii de litri de biocide și 45 mii litri flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri necesare pentru a sigura sănătatea personalului medical. Vom completa cantitățile cât va fi absolut necesar”, a declarat Orban.

Premierul român a readus aminte că acest gest de solidaritate vine după gestul făcut săptămâna trecută, când o echipă de 42 medici și asistenți medicali români au venit să completeze echipele personalului medical din R. Moldova și să-i ajute în lupta contra pandemiei.

Orban a mai specificat că cele 20 de autocamioane aparțin Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al României și Armatei Naționale române. Mâine în jurul orei 9.00-9.30, vor trece Prutul, iar donația va fi însoțită de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru și șeful Departamentului pentru Relații cu R. Moldova, secretarul de Stat, Ana Guțu.

„Este un gest firesc pe care-l facem și sper să nu încerce unii să-l exploateze politic, pentru că acest gest este făcut pentru frații noștri de peste Prut pentru cetățenii R. Moldova, indiferent dacă sunt români sau au altă aparteneță etnică. Este un ajutor foarte important, un moment greu în care sistemul de sănătate din R. Moldova este cu mari probleme, mari lipsuri și sperăm ca prin această donație să contribuim la lupta anti-COVID din Basarabia, care să păzească cât mai bine cetățenii moldoveni”, a conchis prim-ministrul României.

Amintim că, un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 a pornit cu puțin timp în urmă din Piaţa Victoriei, din Bucureşti spre Chișinău, relatează Deschide.md

(voceabasarabiei.md)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.