close
Agenda culturalăPromovate

Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.” la Ploiești

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova organizează în perioada 23-24 august 2018 cea de a XVII-a ediţie a Sesiunii Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”, a cărei deschidere va avea loc joi, 23 august 2018, ora 11.00 la sediul din Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10.
La această manifestare, devenită deja tradiţie, participă cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii muzeale, universitare şi de cercetare din România, Rusia, Ungaria şi Bulgaria care, pe parcursul desfăşurării sesiunii, vor susţine lucrări ştiinţifice de profil referitoare la ultimele cercetări arheologice. Acestea facilitează schimbul de informaţii, stabilirea de colaborări, introducerea în circuitul ştiinţific a noilor teorii şi descoperiri.

Ediția din acest an se va deschide joi 24 august, la ora 10.00, prin lansarea volumului: Smeeni – Movila Mare (jud. Buzău): monografia unui sit arheologic regăsit, autori Alin Frînculeasa, Angela Simalcsik, Bianca Preda, Daniel Garvăn și vernisarea expoziției temporare: Smeeni – Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit.
În cadrul acestui eveniment vor fi lansate volumele:
– Tezaurul de orfevru de la Mălăieştii de Jos
Autori: Daniel Spânu, Mihai Dima, Alin Frînculeasa, Stefen Kraus, Ernst Pernicka
– Anuarul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. Studii şi Cercetări, Serie Nouă, VIII (16), 2017, editate de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, reprezentative pentru valorificarea şi introducerea în circuitul ştiinţific a cercetărilor istorice şi arheologice.

Expoziția fotografică Smeeni – Movila Mare (jud. Buzău): un sit arheologic regăsit își propune să readucă în atenția publicului interesat o cercetare arheologică de amploare și în același timp spectaculoasă, derulată acum aproape 60 de ani de arheologul Victor Teodorescu, fost cercetător și director al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova.
Sunt redate imagini sugestive din timpul cercetării arheologice a unei movile funerare datând din mileniul al III-lea a.Chr., dar și cadre ce surprind atmosfera de la mijlocul secolului XX dintr-un sat aflat spre limita de vest a Bărăganului.
Expoziția este completată cu documente legate de şantierul arheologic Smeeni, precum planuri de complexe, texte manuscris sau dactilografiate, corespondenţă, etc., toate aflate în arhiva muzeului din Ploieşti.

Tags : muzeul judetean de istorie si arheologie prahovaSesiunea Internaţionale de Comunicări Ştiinţifice "Arheologia mileniului I p. Chr."

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.