close
CreștinătatePromovateSfinții zilei

Sfântul Mucenic Ioan Valahul – 12 mai

Sfântul Mucenic Ioan Valahul – 12 mai

Născut în Țara Românească, în vremea domnitorului Matei Basarab, Sfântul Mucenic a fost prins de către turci și dus în Istanbul, pe când avea 15 ani. Fiind cumpărat de un păgân, acela pusese gând rău asupra lui, ispitindu-l spre desfrânare, dar cum Sfântul Ioan a refuzat, a vrut să îl silească. Atunci sfântul, rugându-se, a prins prilej și l-a ucis pe păgân. Pentru aceasta a fost prins și purtat în lanțuri pe drumul Țarigradului, ca să-l înfățișeze vizirului spre judecată.
Văzându-i frumusețea, văduva păgânului tocmai ucis a cerut să îi fie dat ei, pentru a-i ține locul bărbatului său. Vreme de doi ani și jumătate l-a ispitit pe Sfântul Ioan să desfrâneze cu ea, dar acesta se ținea curat și credincios în fața Domnului. Plină de furie, femeia l-a dat pe sfânt în mâinile eparhului și, după multe torturi, Sfântul Ioan Valahul a fost spânzurat.

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.