close
Actualitate

Situație explozivă la Muzeul Național de Istorie

Scandal la Muzeul Național de Istorie a României, sindicatul lucrătorilor considerând că declarațiile lansate de managerul Ernest Oberlander Târnoveanu constutie un atac grav la adresa angajaților. 

„Declarațiile lansate în spațiul public de către managerul Muzeului Național de Istorie a României, domnul Ernest Oberlander Târnoveanu, pe data de 10. 10. 2017 constituie un grav atac la demnitatea unei părți importante a salariaților din instituția pe care o conduce! Un întreg department de specialitate, reprezentând 50% din corpul de specialiști ai MNIR (muzeografi și cercetători), a fost defăimat, uman și profesional, cu aserțiuni mincinoase, tendențioase și calomnioase, pentru motivul că a semnalat, argumentat și demonstrat, cu înscrisuri, lipsa de transparență și încălcarea standardelor de bună practică în achiziționarea pieselor de patrimoniu arheologic,” se arată într-un comunicat de presă al Sindicatului Lucrătorilor din Muzeul Național de Istorie a României.

Iată declarația care a stârnit scandalul: printre semnatarii scrisorii se găsesc și specialiști care nu sunt arheologi, însușindu-și „calități pe care nu le au, iar alții sunt arheologi care, de ani de zile, consumă resurse și nu găsesc, ca din întâmplare, nimic”.

„Eu mă ocup de aceste lucruri de 10 ani. Niciunul din cei care au semnat acolo nu a recuperat nici măcar o potcoavă de cal mort, ca să zic așa. Dar, în schimb, au folosit bani din buget pentru săpături care n-au dus la nimic. Și asta e foarte important. Cine mă convinge pe mine că face săpături de amorul artei și mai trage și concluzii istorice fără să găsească nimic este, fără îndoială, o persoană care este necinstită profund”, a spus directorul MNIR.

„Atragem atenția asupra faptului că aceasta reprezintă o situației fără precedent, la nivelul lumii civilizate, în care conducătorul unei instituții publice defăimează personalul de specialitate în favoarea abordării amatoristice a gestionării patrimoniului cultural.

Departamentul supus oprobiului managerului general a fost cel care, timp de peste 10 ani, a asigurat, prin veniturile proprii pe care le genera în beneficiul instituției și prin prestația științifică și muzeografică, recunoscută la nivel național și internațional, un statut de excelență pentru Muzeul Național!

Această atitudine, de supunere la o permanentă acțiune de mobbing a unei întregi categorii profesionale, nu poate fi tolerată într-o instituției a statului roman. La acesta se adaugă gravele diferențe salariale, frapante discriminări profesionale la toate nivelurile, modalitatea de a instaura teroarea prin presiuni și dispoziții contradictorii și lipsa de transparență în luarea unor decizii de maximă importanță pentru viitorul salariaților și al instituției în sine.

A păstra tăcerea și a te asocia cu o astfel de concepție despre modul de tratare a personalului din subordine reprezintă o atitudine cu consecințe grave pentru viitorul unei instituții pe care, sperăm, toți o cinstim și onorăm!

Sindicatul MNIR solicită scuze publice pentru declarațiile inacceptabile lansate în spațiul public și cere intervenția de urgență a Ministerului Culturii și Identității Naționale pentru normalizarea situației din MNIR!,” se arată în comunicatul sindicaliștilor.

M.I.

Tags : muzeul national de istorie bucurestisindicate

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.