close
Extern

Sute de militanți ortodocși au protestat la Moscova împotriva unui film despre o aventură a ultimului țar al Rusiei

Sute de militanți ortodocși au protestat marți la Moscova împotriva unui film despre o aventură a ultimului țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, a informat RBC, citat de publicația britanică The Telegraph.

„Matilda”, un film semnat de cunoscutul regizor rus Aleksey Uchitel, spune povestea de dragoste dintre tânărul Nicolae, în prezent canonizat de către Biserica Ortodoxă Rusă, și o celebră dansatoare de balet poloneză Mathilda Kschessinska.

Filmul a stârnit revoltă în rândul grupurilor conservatoare. La începutul acestui an, fosta procuroare a Crimeei, în prezent deputată în Duma de Stat, Natalia Poklonskaya a depus mai multe plângeri la procuratură, cerând procurorilor să investigheze dacă filmul ofensează sentimentele credincioșilor.

De asemenea, activiștii ortodocși ultra-conservatori au solicitat managerilor cinematografelor să nu proiecteze filmul, a cărei premieră în Rusia este anunțată pentru data de 25 octombrie, amenințând în unele cazuri cu arderea cinematografelor.

Pe măsură ce premiera se apropie, opoziția față de film continuă. În luna iulie, Poklonskaya, cel mai vehement adversar al filmului din Rusia, a susținut că 40.000 de persoane din Rusia și din străinatate consideră că pelicula le insultă convingerile religioase.

La două săptămâni de la declarația sa, aproximativ 500 de activiști s-au adunat într-una din catedralele din centrul Moscovei pentru a protesta prin rugăciune împotriva acestui film „diavolesc”.

Participanții la protest au purtat portrete ale țarului, au ținut discursuri și s-au rugat timp de peste o oră, a raportat RBC. Unii activiști au adunat semnături împotriva filmului.

Evenimentul a fost organizat de mișcarea ortodoxă ultra-conservatoare Sorok Sorokov, cunoscută pentru sprijinirea rebelilor pro-ruși din estul Ucrainei și pentru ciocnirile violente cu moscoviții pe tema construirii unei biserici într-unul din parcurile orașului.

Tags : tarul nicolae al II-leaThe Telegraph

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.