close
Europolis

Tinerii ortodocși acoperă cu flori însemnele antisemite de pe sinagoga din Helsinki

ort.fi

Sinagoga din capitala Finlandei a fost vandalizată recent cu însemne anti-semite chiar în contextul comemorării Nopții de cristal (1938).

Au fost lipite pe zidurile sinagogii abțibilde galbene în formă de stea cu cuvântul „Iuda”, cu imaginea lui Hitler și cu svastica.

Ca răspuns la aceste evenimente, tinerii comunității ortodoxe locale au organizat, sub coordonarea Pr. Heikki Huttunen, un eveniment în cadrul căruia au acoperit acele însemne cu flori.

La eveniment au fost invitate autorități precum și tineri musulmani, dar și din Biserica Evanghelică și Biserica Romano-Catolică. Au participat aproximativ 100 de persoane.

Au luat cuvântul Pr. Heikki Huttunen și un tânăr reprezentant al Parohiei Ortodoxe din Helsinki, dar și Președintele comunității Evreiești din Finlanda, Ministrul de Externe Pekka Haavisto și Ambasadorul Israelului în Helsinki.


Noaptea de cristal, numită și Noaptea cristalelor Reichului sau Noaptea sticlei sparte care a avut loc în 9 noiembrie 1938 în Germania, Austria şi Cehoslovacia a dus la uciderea a aproape 100 de persoane, distrugerea a 7.500 de firme şi magazine, devastarea a cel puţin 1.406 sinagogi şi case de rugăciune ebraice şi case particulare.

Gestapo a arestat între 25.000 şi 30.000 de tineri bărbaţi evrei şi i-a trimis în lagărele de concentrare Dachau, Buchenwald şi Sachsenhausen.

(basilica.ro)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.