close
ActualitatePromovate

UN REGAL LA FILIT IAȘI: ANDREI PLEȘU. ȘI UN PORTRET PESTE ANI

Ne-am întâlnit în câteva rânduri înainte de 1989, la Palatul Culturii din Ploiești. Fotografia de demult e chiar din decembrie 1988. Când, pe vremuri de răstriște și-un frig în sala de conferințe la fel ca afară, ne încălzeau cuvintele sale, alături de cele ale Părintelui Galeriu și ale altor oaspeți dragi. Fotografia recentă e de la FILIT Iași, 2022.â

Nimic însă nu-i întâmplător. Ne-am regăsit în avionul spre FILIT Iași. Vecini de scaune și la dus și la întors. Apoi la Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, la evenimentul “Filosofie și literatură în vreme de război”, unde a stat alături de Alexandru Călinescu și de gazda serii, Mirela Nagâț. Ce sărbătoare a spiritului! Timp oprit în loc, parcă. Andrei Pleșu, spiritual, zâmbitor, tonic, fermecător, manierat, distins, la fel ca în anii ’80. Și cu același umor sănătos, vindecător. Chiar și la vreme de război. Căci, se spune, eroii din vechime mureau pe câmpul de luptă cu surâsul pe buze al împăcării de sine. Mulțumim, Andrei Pleșu, pentru acest regal ce continuă nesfârșita sărbătoare a sufletului și spiritului, prin puterea gândului rostit. ❤️?

Ioan Mihai Cochinescu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.