close
Dialog de idei

Unirea, între idioțenie și realitate

Radu Alexandru, unul care se crede român, a lansat în spațiul virtual tocmai din străfundul unui bloguleț, zis VICE, prima idee care i-a germinat din puțina lui sămânță mentală: „Haideți să ne unim cu Republica Moldova, da’ nu prea tare”. Cum titlul nu l-a mulțumit prea tare, a comis-o și cu un subtitlu: „Eu cred că e o idioțenie.” Apoi, continuă Delirium Tremens:

„Foarte mulți români își doresc unirea cu Republica Moldova. Și absolut toți, fără nicio excepție, sunt absurzi. Vreo trei mii dintre ei au mărșăluit ieri, pe la Victoriei, alături de alți basarabeni, ca să țipe la aer că vor unire. Aerul, fiind aer, nu i-a ascultat.

Eu cred că Unirea cu Republica Moldova e o idioțenie. Făcând abstracție de faptul că naționalismul e o poveste falsă și cretină, să presupunem că moldovenii sunt frații noștri de peste Prut și că trebuie să ne unim cu ei și să-i luăm în brațe zilnic. Unirea ar implica și alte chestii:

  1. Unirea sistemului politic comunist și corupt de la București cu sistemul politic și mai comunist și la fel de corupt de la Chișinău. Hai să facem un monstru și mai mare.
  2. Ne-am asigura că PSD-ul o să câștige toate alegerile până la sfârșitul Lumii. Serios, uitați-vă cu cine votează moldovenii de după Siret și imaginați-vă cu cine ar vota noii românași, ceva mai moldoveni decât ei.
  3. Mai mulți cocalari în trening. Citiți toate știrile din județul Vaslui din ultimul timp, ălea cu băieți care-și dau cu toporul în cap pentru supărări de crâșmă. Așa e toată Republica Moldova. Un Vaslui foarte mare.
  4. O minoritate de ruși cu care n-ai ce face, sunt acolo și o să te urască toată viața pentru faza asta.
  5. Pe scurt, orice problemă va crește exponențial. Cu cât mărești un teritoriu cu probleme, cu atât problemele se complică mai tare. Dacă eu nu am trei mere și tu nu ai cinci mere, dacă ne unim, împreună nu o să avem zece mere.

De ce vor oamenii ăștia să ne unim cu Moldova, nu înțeleg. De ce o relație așa de intimă? Nu asta e soluția. Chiar nu avem cu ce să-i ajutăm pe săracii pârliți. Suntem și noi pârliți la rândul nostru. În schimb Uniunea Europeană e o chestie mișto. Haideți să ne luptăm să intre cu noi în UE. Și așa să ne putem duce acolo când vrem să-i luăm în brațe, să lucrăm, să ne facem căsuțe, să ne bucurăm de alcool și prostituate ieftine. Și ei la fel la noi în țară. Și UE chiar are o șansă să o protejeze de fostul prieten boxer, Rusia. Noi suntem sfrijiți rău.
Și așa am evita toate problemele de mai sus. Chiar nu vedeți? De ce să căutăm să avem o relație cu Republica Moldova, când ar fi mult mai avantajos să fim fuck buddies?”

VS.

George Damian, jurnalist în Republica Moldova îi răspunde:

„VICE continuă să lanseze idioțenii, acum despre Basarabia. Dacă s-ar rezuma la chestiile tradiționale pentru ei, gen promovare consum de droguri, anti-religie și devianțe de tot soiul parcă ar fi OK. Dar se bagă în chestii care îi depășesc. O nouă achiziție, Claudiu Pădurean (bănuiesc din tonul de clujean frustrat că este piticul de grădină al lui Adamescu trimis cu bani de țigări să cumpere Academia Cațavencu) ne dă o listă a motivelor pentru care basarabenii nu vor unirea cu România. Vă dau și eu o listă cu tâmpeniile din articolul ăsta.
1. Citează fără să dea sursa un sondaj în care doar 15,6% din basarabeni ar vota pentru unire. Habar nu are cine a făcut sondajul, dacă mai există și alte sondaje cu alte cifre, cine sunt cei pe care pretinde că-i citează. A găsit o cifră pe internet.
2. A stat el de vorbă cu basarabeni și a aflat că românii sunt aroganți. Din experiența personală de clujean știe și el că bucureștenii sunt aroganți.
3. Nu vrea să generalizeze, dar o face: românii fac turism sexual în Republica Moldova. Și știe el că Viagra a fost inventată în 1990.
4. Vreau să-l informez pe informatul ziarist Claudiu Pădurean că România a terminat gazoductul Iași-Ungheni – conducta până la Chișinău este problema Republicii Moldova. România nu a acordat doar gargară patriotică și poduri de flori, de exemplu a dat un împrumut care a scos RM din criza financiară, recent. Iar fraza ”Așa că, dacă rușii ar închide robinetul, basarabenii ar rămâne la mila țarului Putin.” este de o tâmpenie infinită.
5. Cu ziariști ca Claudiu Pădurean normal că media românească pierde la Chișinău.
6. Cică Rusia face propagandă în RM și România nu face. Eu zic să facă.
7. Berbecul se contrazice: brusc România face chestii în RM, nu doar gargară, dar știe el că politicienii români nu înțeleg ce se întâmplă la Chișinău. Lasă că înțelege el.
8. Sunt de acord: politicienii de la Chișinău sunt duplicitari.
9. Omulețul de la Cluj vorbește din nou fără să se documenteze, habar nu are de demografia și recensămintele din RM, dar știe el că sunt minorități multe și rele.
10. Mirajul Rusiei este foarte puternic. N-are rost să-l trimit să citească ceva sondaje.”

Tags : marea unirerepublica moldovaromania

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.