close
Magna Europa

Urmează în plen: Premiul Saharov, Noul Ombudsman, statul de drept în Malta

Parlamentul va decerna Premiul Saharov, va alege un nou Ombudsman și va comemora 30 de ani de la Revoluția română, în plen, în decembrie.

Premiul Saharov

Economistul uigur Ilham Tohti, activist pentru drepturile omului, va primi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2019 în cadrul unei ceremonii, miercuri. Premiul aduce un omagiu luptei sale pentru drepturile minorității uigure din China.

Deoarece este în prezent în închisoare, condamnat pe viață în China pentru acuzații legate de separatism, fiica sa, Iherher Ilham, va primi premiul de la președintele David Sassoli. După festivitatea de premiere, deputații vor discuta despre situația populației uigure din China.

Ombudsmanul European

Parlamentul European va organiza marți un prim tur de scrutin pentru alegerea Ombudsmanului UE, prin vot secret, pentru un mandat de cinci ani. Cei cinci candidați la funcție și-au prezentat prioritățile în cadrul unei audieri publice la comisia pentru petiții a Parlamentului, la începutul lunii decembrie.

Summit-ul UE

Miercuri dimineața, eurodeputații vor discuta despre concluziile Consiliului European din 12-13 decembrie, care s-a concentrat pe climă, bugetul pe termen lung al UE, Conferința privind viitorul Europei și Brexit. Noul președinte al Consiliului European, Charles Michel, va prezenta Parlamentului un raport pentru prima dată.

Impozitarea în sectorul digital

Luni, eurodeputații vor solicita Comisiei să-și detalieze planurile de impozitare mai echitabilă a serviciilor digitale în UE pentru a evita evaziunea fiscală.

Malta

Marți, eurodeputații vor discuta despre ancheta privind uciderea jurnalistei și activistei anticorupție Daphne Caruana Galizia și despre agitația politică pe care crima a provocat-o în Malta.

Polenizatorii

Parlamentul va solicita reducerea utilizării pesticidelor pentru protejarea albinelor, mai multe fonduri pentru cercetare și o monitorizare mai bună. Inițiativa UE privind polenizatorii – strategia Comisiei de a proteja polenizatorii precum albinele, fluturii și alte insecte – va fi dezbătută marți și votată miercuri.

Tratatul de la Lisabona

Miercuri, europarlamentarii vor comemora 10 ani de la Tratatul de la Lisabona. Tratatul a sporit democrația în Europa, a extins drepturile cetățenilor europeni și a consolidat competențele legislative și bugetare ale Parlamentului, punându-l pe picior de egalitate cu Consiliul în procesul decizional al UE.

30 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989

Deputații vor comemora cea de 30-a aniversare a Revoluției române din decembrie 1989 luni seara în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

Dezbaterea va avea loc în deschiderea sesiunii plenare, începând cu ora locală 17.00. Comisia Europeană va susține o declarație în plen, urmată de intervenții ale liderilor grupurilor politice și deputaților. Dezbaterea va fi finalizată cu o rezoluție ce va fi supusă la vot joi.

(europarl.europa.eu)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.