close
România Mare

(video) Sandu, despre raportul SIS privind expulzarea celor 7 profesori turci: „Pentru mine, probele de acolo nu sunt convingătoate”

UNIMEDIA

Probele din raportul SIS referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili a șapte profesori turci și transportarea acestora în țara de origine, nu sunt convingătoare pentru Maia Sandu. Cel puțin, aceasta a declarat prim-ministra în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

„Documentul este secretizat. Eu l-am citit și singurul lucru pe care pot să-l spun este că pentru mine, probele de acolo nu sunt convingătoate. Eu sunt decepționată de ceea ce am citit acolo”, a spus șefa executivului.

Totodată, Maia Sandu a menționat că e nevoie de o investigație mai serioasă „ca să se prezinte toate elementele acestui abuz”.

Precizăm că Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului a primit vineri, 5 iulie, raportul SIS pe acest caz.

Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, a declarat pentru ZdG că nu poate oferi nicio informație despre datele care se conțin în raport și că membrii Comisiei au nevoie de circa două săptămâni pentru a studia documentul, după care vor ieși în fața publicului cu declarații.

Amintim că la data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

După o oră, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că cei șapte cetățeni străini sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, pe site-ul SIS a mai apărut o precizare, precum că aceștia nu au fost reținuți, dar escortați.

Surse UNIMEDIA au declarat că cetățenii turci au fost duși imediat la Aeroport și urcați în avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul, însă decolarea nu a avut loc la 9:35, însă la 11:00.

(unimedia.info)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.