„Ziua Internaţională a Prieteniei”, adoptată oficial de ONU în 2011, are scopul de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relaţiile interumane, promovând prietenia între naţiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace şi înţelegere sau pentru a celebra diversitatea globală. Prin anii 1950, dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud. Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea.
Ziua internațională a prieteniei, marcată în fiecare an la 30 iulie, a fost adoptată oficial de ONU în 2011, în ideea de a transmite mesajul că prietenia între popoare, țări, culturi și indivizi poate inspira eforturile de pace și poate construi punți de legătură între comunități. Conceptul de prietenie este extins astfel dincolo de relațiile individuale.
Ziua internațională a prieteniei este o inițiativă care urmează propunerii făcute de UNESCO și care a fost preluată de Adunarea Generală a ONU în 1997. Atunci, prin Rezoluția A/RES/52/13, s-a definit cultura păcii ca un set de valori, atitudini și comportamente care resping violența și depun eforturi pentru prevenirea conflictelor prin abordarea cauzelor lor profunde, potrivit site-ului un.org. ONU invită toate statele membre să sărbătorească această zi în concordanță cu cultura și obiceiurile locale, naționale sau regionale, inclusiv prin activități educaționale și de conștientizare a valorii relațiilor de prietenie în viața tuturor.
La baza adoptării acestei zile a stat și Deceniul Internațional de promovare a unei culturi a non-violenței și a păcii pentru copiii lumii 2001-2010, adoptat prin Rezoluția A/RES/53/25, din 1998, prin care Adunarea Generală a recunoscut că un prejudiciu enorm și multă suferință sunt cauzate copiilor prin diferite forme de violență, subliniind totodată că promovarea unei culturi a păcii și a non-violenței ar trebui să fie transmisă copiilor prin educație, mai scrie sursa menționată mai sus.
Ziua internațională a prieteniei se bazează pe recunoașterea relevanței și importanța prieteniei ca un sentiment nobil și valoros în viața ființelor umane din întreaga lume. E ziua în care, indiferent de etnie și de sex, se leagă conexiuni și empatii. Deși relațiile de prietenie pot fi diferite, relații între același sex, relații de prietenie între mamă și fiică, tată și fiu, fiecare dintre ele trebuie sărbătorită. Unul dintre obiectivele Zilei internaționale a prieteniei este atragerea tinerilor, inclusiv a viitorilor lideri, în activitățile comunitare îndreptate spre acceptarea diferențelor culturale.
Primul care a avut inițiativa de a propune o zi a prieteniei a fost afaceristul american Joyce Hall, cel care a lansat pe piață, în 1910, cărțile poștale Hallmark. Data aleasă de el pentru această zi a fost 2 august, pentru a coincide cu sezonul vacanțelor, atunci când oamenii își trimiteau mai des cărți poștale. Inițial primită cu entuziasm, propunerea lui Hall și-a pierdut considerabil din popularitate în anii ’30, motivul principal fiind acela că gestul de a trimite o carte poștală cu mesaje de prietenie își pierduse semnificația originală, devenind o obligație socială susținută de promovarea comercială agresivă.
O a doua inițiativă în acest sens i-a aparținut medicului Ramon Artemio Bracho, din Paraguay, care a propus, în cadrul unei întâlniri cu prietenii săi în 1958, data de 20 pentru Ziua mondială a prieteniei. Nici propunerea lui Bracho nu a rezistat în timp, însă tot în Paraguay a luat ființă fundația World Friendship Crusade, dedicată împrietenirii tuturor oamenilor, indiferent de culoare, etnie sau religie.
La rândul său, Nane Annan, soția fostului secretar-general al ONU, Kofi Annan, a propus în 1998 ca simpaticul personaj de desene animate Winnie the Pooh să devină ambasadorul ONU al prieteniei, fără a iniția, însă, demersurile pentru declararea de către ONU a unei zile dedicate amiciției.
Unele țări, deși sărbătoresc Ziua prieteniei, o fac la alte date. De exemplu, în Argentina și Brazilia ziua dedicată prieteniei este 20 iulie, pe când în Finlanda și Estonia această zi coincide cu cea a Sfântului Valentin. În Peru, începând cu 2009, ”El Dia del Amigo” are loc în prima duminică a lunii iulie.
I.V.