Un număr de 40 de persoane din 15 țări participă la ediția din acest a cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească, organizate de Institutul Cultural Român (ICR) la Universitatea „Transilvania Brașov”.
Cursanții sunt din Marea Britanie, Italia, Islanda, Portugalia, Spania, Belgia, Germania, Olanda, Slovenia, Elveția, Ungaria, SUA, Canada, Brazilia și China, participă la ediția din acest an.
„Este un curs căutat de străini, iar acest lucru îl constatăm când vedem că sunt cursanți care vin pentru a doua, a treia sau a patra oară. La ediția din acest an avem un număr de 14 cursanți care vin pentru a doua oară, dar avem cursanți din Olanda care vin pentru a patra oară sau din Brazilia, pentru a cincea oară. Sunt profesori, traducători, cercetători care vin din plăcere, puțini sunt cei care vin să studieze o limbă străină. Majoritatea cursanților au un interes profesional pentru a învăța limba română și asta este foarte bine pentru că sunt foarte mulți care fac cercetare. Printre aceștia, Alzir Oliveira, profesor de limbi clasice și lingvistică romanică la Universidad Federal do Rio Grande do Norte, din Natal Brazilia. A venit la aceste cursuri prima dată în anul 2013 și de atunci vine în fiecare an. La Universitatea la care predă a propus un curs opțional de limba română și, în prezent, are peste 50 de cursanți”, a precizat pentru AGERPRES coordonatorul cursurilor, Anca Borca.
Unul dintre cursanți, originar din Sardinia, Italia, dar care locuiește și lucrează în Belgia, se află pentru a doua oară la cursuri.
„Îmi place foarte mult România. Acum patru ani am fost pentru prima dată în România, iar la plecare, în gară, am plâns. Pentru mine, această țară a fost o descoperire foarte interesantă. Limba română mă interesează pentru că este o limbă latină estică vorbită într-o țară ortodoxă. România este o țară foarte originală, în sens pozitiv. Eu trăiesc în Belgia și este foarte diferit. În România am mai vizitat Maramureșul și Munții Apuseni și este ceva impresionant, extraordinar. Îmi doresc să vin și anul viitor la aceste cursuri. Limba română este o limbă grea, la fel și gramatica, dar tot ce văd aici mă impresionează și mă face să revin foarte des. Voi veni și cu prietenii”, a afirmat pentru AGERPRES cursantul din Italia.
Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească — cel mai longeviv program al ICR și unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii și culturii române din țară — se desfășoară în perioada 4-29 iulie 2017, fiind organizate în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității „Transilvania”, Muzeul „Casa Mureșenilor” și Centrul Cultural „Reduta”.
Programul evenimentului cuprinde 60 de ore de cursuri intensive de limbă română și o serie de prelegeri pe tematici diferite susținute de prof.univ.dr. Mihaela Gheorghe, prof.univ.dr.Adrian Cioroianu, Ioana Pârvulescu — scriitoare și critic literar, criticul de film Irina Margareta Nistor și de regizorul Vicente Pascual, participant al Școlii de Vară la cinci ediții.
Programul de documentare culturală le oferă studenților excursii la Gura Râului, județul Sibiu, pe Transfăgărășan, la Sighișoara și Mălâncrav în județul Mureș, Canionul 7 Scări în județul Brașov, Casa Memorială George Enescu de la Sinaia și la Conacul Urlățeanu, din județul Prahova. De asemenea, vor avea loc vizite ghidate în Cetatea Brașovului, concursuri interactive cu premii în orașul vechi, cine festive, petreceri tematice și o seară internațională, în care este sărbătorit multiculturalismul acestui eveniment, potrivit sursei citate.
Jana Pintili