close
Film

„Aniversarea”, ultimul film în care a jucat Mircea Albulescu, va avea premiera internațională la Warsaw Film Festival

„Aniversarea”, ultimul film în care a jucat regretatul actor Mircea Albulescu, în regia lui Dan Chișu, va avea premiera internațională la cea de a 33-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, care se va desfășura între 13 și 22 octombrie, informează un comunicat transmis joi.

Pelicula este selectată în Competiția oficială a festivalului alături de alte producții din Rusia, Polonia, Cehia, Franța, Turcia, Filipine, Georgia, Estonia, Slovenia și China.

„Filmul a avut o perioadă de post producție mai îndelungată decât altele la care am lucrat, de aceea mă bucur să îl văd ieșind la public. Sunt interesat să văd cum se raportează spectatorii din afara granițelor la povestea din film, care are un umor local destul de bine conturat, dar, în același timp, valențe perfect universale”, spune Dan Chișu, citat în comunicat. „Este un film despre credință și scriitura vine din ateul din mine”, afirmă Dan Chișu.

„Aniversarea” prezintă firul întâmplărilor ce au loc în casa lui Radu Maligan — fost om de bază al regimului de dinainte de ’89, care urmează să își serbeze împlinirea celor 94 de ani. Discuțiile celor adunați cu această ocazie, rude și prieteni de familie, generații diferite, ajung să tulbure evenimentul, situația devenind destul de complicată atunci când jumătate dintre oaspeți încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaților consideră că nu poți forța pe cineva să acționeze contra voinței sale.

Mircea Albulescu este cel care îl interpretează pe Radu Maligan. Din distribuția filmului mai fac parte Simona Bondoc, Emilia Dobrin, Răzvan Vasilescu, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Emanuel Pârvu, Mădălina Constantin, Frederic Fisbach, Dana Dembinski, Coca Bloos, Constantin Cojocaru, Adrian Păduraru, Papil Panduru, Mircea Andreescu, Rodica Lazăr, Mihai Constantin, George Remeș, Marian Râlea, Gheorghe Ifrim și Dan Hurduc.

Scenariul și regia sunt semnate de Dan Chișu, iar imaginea îi aparține lui Liviu Pojoni Jr. Producătorul filmului este Dan Chișu (Dakino Production), coproducători fiind Adrian Sitaru (4Proof Film) și Codin Maticiuc (WatchMe Productions).

Filmul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și va avea premiera în cinematografe pe 10 noiembrie.

Warsaw Film Festival este unul dintre cele mai prestigioase evenimente cinematografice din Polonia și unul dintre festivalurile de clasă A din lume, organizat în fiecare an de Fundația de Film Varșovia. Pe parcursul celor zece zile de festival au loc proiecții în cadrul diferitelor secțiuni, dar și întâlniri cu cineaști și un târg de film central-european. Fondatorul și directorul Festivalului este Stefan Laudyn, cunoscut om de cultură polonez.

P.C.

Tags : aniversareafilme romanestimircea albulescuWarsaw Film Festival

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.