close
Film

Ion Popescu-Gopo, aniversat la Anim’est, la 60 de ani de când a primit premiul Palme d’Or

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est aniversează în cadrul unui proiect special – Gopo ReAnimation Night – 60 de ani de când cineastul român Ion Popescu-Gopo a primit premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Cea de-a douăsprezecea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în perioada 29 septembrie — 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 și Carol 53.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis, joi, AGERPRES, bucureștenii vor avea posibilitatea să celebreze opera lui Gopo într-o manieră actuală, folosind tehnologii și forme de expresie noi.

Proiectul va fi compus din două părți, respectiv un program de scurtmetraje de animație premiate cu prestigioasa distincție la Cannes și un eveniment ce îmbină video mappingul (proiecții complexe pe suprafețe cu geometrie, volum sau forme neregulate) cu muzică live.

Programul de scurtmetraje va putea fi vizionat duminică, de la 18,30, și pe 7 octombrie, de la 16,30, la Cinemateca Eforie. Timp de 100 de minute, publicul va trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d’Or începând cu anul 1955 până în prezent — animații care contextualizează opera lui Gopo, arătând că ea este perfect valabilă calitativ, și care o plasează în contextul evoluției curentelor, stilurilor și tehnicilor în animația mondială. Din program fac parte, alături de „Scurtă Istorie”, scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d’Or lui Gopo în 1957, o selecție de titluri, de la „Blinkity Blank”, în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animație care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, „Balablok”, în regia lui Bretislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau „La Traversée de l’Atlantique a la rame”, în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj „Louise en hiver” este înscris în competiția Anim’est de anul acesta, până la ultimul câștigător al premiului, „Waves ’98”, regizat de Ely Dagher, care va fi prezent la festival în calitate de membru al juriului competiției de lungmetraj internațional și al competiției românești.

Evenimentul ce îmbină muzica live și video mappingul va avea loc pe 4 octombrie, de la ora 22,00, la Expirat. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni un fel de master of ceremonies, dar și protagonistul unui show vizual și muzical, care va include o scenografie minimală — sfere care se transformă în planete sau cuburi care își schimbă forma și funcția narativă — folosită ca suport pentru proiecțiile care vor transforma spațiul în lumile create de Gopo. Realizatorii show-ului sunt Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstrație de live drawing, și Alexandru Petroșanu și Matei Derșidan, de la studioul Les Ateliers Nomad, cei care se vor ocupa de video mapping. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Codin Orășanu (synthuri), Sebastian Burneci (trompetă + synthuri), Radu Pop (tobe+percuție) și Vlad Ilicevici (chitară, bass).

Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est este organizat de Asociația Este’n’est, și finanțat de Centrul Național la Cinematografiei, Administrația Fondului Cultural Național, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Cultural Român și Fundația Japonia. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București — ARCUB.

P.C.

Tags : festivalul de filmion popescu - gopoPalme d'Or

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.