Fluxurile migratoare înregistrate în UE în 2015 și 2016 s-au redus. Descoperiți ultimele cifre referitoare la migrație și azil cu infograficul nostru.
Sosirea a peste un milion de solicitanți de azil și migranți în Europa în 2015 a scos la iveală erori serioase în sistemul de azil al UE. Ca reacție la criza imigrației, Parlamentul a lucrat la propuneri de creare a unei politici europene mai echitabile și mai eficiente în materie de azil.
Mai jos veți găsi toate datele relevante cu privire la criza migrației din Europa, cine sunt imigranții, ce face UE pentru a gestiona situația și care sunt implicațiile financiare.
Definiții: Ce este un refugiat? Ce este un solicitant de azil?
Solicitanții de azil sunt oameni care fac o cerere oficială de azil într-o altă țară pentru că se tem că viața lor este în pericol în țara de origine.
Refugiații sunt oameni cu o temere bine întemeiată de persecuție pe motive de rasă, religie, naționalitate, politică sau apartenență la un anumit grup social, care au fost acceptați și recunoscuți ca atare în țara lor gazdă. În UE, directiva privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională stabilește liniile directoare pentru acceptarea cererilor.
În momentul de față, resortisanții țărilor terțe trebuie să aplice pentru protecție în prima țară din UE în care intră. Depunând o cerere, aceștia devin solicitanți de azil. Ei primesc statutul de refugiat sau o altă formă de protecție internațională doar odată ce autoritățile naționale au luat o decizie pozitivă în acest sens.
Deciziile privind azilul în UE
În 2018, în UE, Elveția și Norvegia au fost depuse 634.700 de cereri de protecție internațională. În 2017, numărul a fost de 728.470, iar în 2016 1,3 milioane.
În 2018, țările UE au acordat protecție unui număr de aproximativ 333.400 de solicitanți de azil, în scădere cu 40% față de 2017. Aproape una din trei dintre aceste persoane provenea din Siria (29%), pe locurile doi și trei situându-se Afganistanul (16%) și Irakul (7%). Dintre cei 96.100 de cetățeni sirieni cărora li s-a acordat protecție internațională în UE, aproape 70% au primit-o în Germania.
Situația din Mediterana
Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă colectează datele privitoare la trecerile ilegale ale frontierelor externe ale UE înregistrate de autoritățile naționale. În 2015 și 2016 au fost detectate peste 2,3 milioane de treceri ilegale.
În 2018, numărul total de treceri ilegale ale frontierei către UE a scăzut la 150.114, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani și cu 92% mai puțin decât în 2015 (anul în care s-au înregistrat cele mai multe treceri ilegale).
O persoană poate trece o frontieră mai mult decât o dată, astfel încât numărul de persoane care vin în Europa este mai mic. Cu toate acestea, statele membre fac față unei presiuni migratorii semnificative.
În 2018, 471.155 persoane au fost întoarse de la frontierele externe ale UE.
Până la 18 iunie, peste 24.000 de oameni și-au riscat viața pentru a ajunge în Europa numai în 2019; în același timp se estimează că 550 de oameni s-au înecat.
În 2018, 116,647 de persoane au ajuns în Europa pe cale maritimă, prin cmparație cu peste un milion în 2015. Traversarea Mării Mediterane a rămas totuși un risc, cu 2.277 de morți sau dispăruți în 2018, prin comparație cu 3.139 cu un an înainte.
Imigranți aflați ilegal în UE
În 2015, 2,2 milioane de persoane se aflau în UE ilegal. Până în 2018, numărul a scăzut la puțin peste 600.000. „Ilegală“ poate fi o persoană care nu a reușit să se înregistreze în mod corespunzător sau care a părăsit statul membru UE responsabil cu prelucrarea cererii de azil. Aceste elemente nu constituie în sine motive suficiente pentru a returna o persoană în țara sa de origine.
Ce cred europenii
Migrația a reprezentat o prioritate a UE de ani de zile. Au fost luate mai multe măsuri pentru a gestiona criza, precum și pentru a îmbunătăți sistemul de azil. Conform sondajului Eurobarometru din mai 2018, 72% dintre europeni doresc ca UE să facă mai mult pentru a gestiona situația.
Uniunea Europeană și-a majorat în mod semnificativ finanțarea pentru politicile privind migrația, azilul și integrarea în urma creșterii fluxului de solicitanți de azil în 2015. În viitoarele negocieri privind bugetul UE pentru perioada de după 2020, Parlamentul va solicita o finanțare suplimentară pentru migrație.
Potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați, în medie, 37.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele în fiecare zi în 2018. Țările care găzduiesc cel mai mare număr de refugiați sunt Turcia, Pakistan, Uganda, Sudan și Germania. Numai 16% dintre refugiații mondiali sunt găzduiți de țările dezvoltate.
Consultați infograficul cu cele mai recente cifre Eurostat privind solicitările de azil în UE și cifre de la UNHCR privind numărul de refugiați din țările UE.
(europarl.europa.eu)