close
Creștinătate

Biserica de lemn din Ciutești

În localitatea Ciutești,  raionul Nisporeni, Republica Moldova se mai păstrează o modestă bisericuță de lemn, dar care face parte din categoria monumentelor de importanță națională. Lăcașul are peste 200 de ani, fiind sfințit conform documentelor istorice în anul 1802, însă construcția a fost finisată mult mai devreme. 20160820_123558.jpg

Biserica ține Hramul Arhanghelului Mihail și este amplasată pe o coastă de deal în cimitirul satului.20160820_124434.jpg

Legenda spune că biserica a fost ridicată de către șapte familii care locuiau în apropiere. Locul a fost ales pe o porțiune împădurită, iar biserica a fost construită în jurul unui trunchi stejar. Din lemnul aceluiași trunchi a fost și sculptat altarul, iar rădăcinile copacului sunt și acum sub biserică. Din exterior pot fi observate bârnele de stejar pe care este construit lăcașul.

Din documentele țariste de evidență ecleziastică aflăm că în 1858 biserica și clopotnița nu erau într-o stare chiar bună.  Lăcașul nu avea alte construcții adiacente, cum ar fi casa preotului, care era construită de obicei în alte sate. Totuși, biserica era asigurată cu tot ce era necesar pentru a activa. La acea vreme preotul acestui lăcaș era Vasile a lui Toma Bejan, fiu de preot. Alături de preotul paroh, aici slujea un dascăl și un paracliser.

La 1863 biserica avea doar 6 desetine de pământ, fiind o proprietate modestă pentru acele timpuri. 8.jpg

Inițial biserica era acoperită cu șindrilă, scândurile fiind aranjate în așa fel încât alcătuiau un ornament frumos. Bătrânii spun că șindrila nu a fost meșteșugărită în apropiere, ci a fost adusă din Carpați, din zona Barhomet. Ulterior, aproximativ prin anii 60 ai secolului trecut,  biserica a fost acoperită cu foi de ardezie care au rămas până în prezent.

Biserica și-a menținut practic aspectul inițial, fiind reparată doar de câteva ori. Pereții erau acoperiți cu tencuială din var și nisip. Ulterior, pentru a repara fisurile, a fost folosit și lutul.

În interior lăcașului s-a conservat aspectul de acum o sută de ani.20160820_124127.jpg

Odată cu edificarea bisericii de piatră din centrul satului, vechea biserică de lemn a fost închisă. În prezent, biserica de lemn se află într-o stare avansată de degradare şi necesită de urgenţă lucrări de consolidare şi renovare.

Cu siguranță, restabilirea acestui lăcaș sfânt cu o valoare istorică deosebită, ar include localitatea Ciutești în traseele turistice din această zonă.

Despre Biserica de lemn din satul Ciutești a fost realizat documentarul ,, Rădăcinile Pristolului”, pe care vi-l recomandăm spre vizionare.

Tags : biserica de lemn din ciutesti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.