close
Istorie

Case monumente istorice, adevărate bijuterii arhitecturale, scoase la licitație în București

Cei mai mulți dintre cumpărătorii acestor imobile de patrimoniu, reprezentative pentru istoria culturală și socială a Capitalei, sunt români din străinătate sau chiar chiar cetățeni străini. Statul nu pare interesat de achiziționarea unor astfel de imobile.

Este scoasă la vânzare casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu, soția primarului Procopie Ioan Dumitrescu, politician liberal și primar al Bucureștiului în 1901 – 1902 și din 1910 în 1911.

Este vorba despre o construcție cu 21 de camere, are pereți placați cu lemn masiv sculptat sau tapetați cu mătase.

Ușile și ferestrele monumentale au vitraliile decorate cu blazoane. În grădină există o fântână arteziană și foișor. Imobilul se va licita începând cu 3 milioane de euro.

Se vinde și casa și farmacia laborator a lui Gheorghe Hotăranu. S-au conservat impecabil mobilierul și dotările farmaceutice, comandate și executate la Viena în 1925. La subsol, mai există rafturile cu eprubete și recipiente ceramice pictate. Renumitul farmacist Hotăranu locuia la etaj.

În perioada interbelică, a fost membru în comisia chimico-farmaceutică de pe lângă Ministerul Sănătății și Ocrotirilor Sociale și a fost pe front în trei războaie. Casa sa este licitată cu preț de pornire un milion de euro.

Se vinde și ultima casa în care a locuit, în 1889, poetul Mihai Eminescu. Este pe strada Plantelor. Cu aproape două milioane de euro poate fi cumpărată casa generalului Constantin D. Nicolescu , comandant militar al Bucureștiului în vremea Regelui Mihai și un important luptător împotriva comunismului.

În general, este vorba despre clădiri care au fost naționalizate dar de care acum statul nu mai este interesat. Se așteaptă cumpărători care ar putea amenaja în aceste case muzee private, centre culturale, galerii de artă sau chiar hoteluri. Viitoarele investiții nu trebuie să afecteze arhitectura.

TVR

Tags : Artmark Historical Estatecase memorialelicitatiimonumente istoricepatrimoniu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.