close
Grupul de la PloieștiPromovate

Cenaclul I.L. Caragiale Ploiești – In Memoriam Nino Stratan

Recenta întâlnire a membrilor Cenaclului „I.L. Caragiale” Ploiești a avut ca temă principală de discuții amintiri legate de regretatul poet optzecist, Nino (Ion) Stratan, fost membru al Cenaclului ploieștean, care ar fi împlinit 62 de ani, la începutul acestei luni, dacă Dumnezeu ar fi fost mai îngăduitor şi nu l-ar fi luat la El.

Poetul Ion Stratan a absolvit cursurile Facultăţii de Filologie din Bucureşti (1981) şi a debutat în acelaşi an cu volumul Ieşirea din apă (debut publicistic în 1972, în revista Amfiteatru). Membru al cenaclului „Amfiteatru“, al „Cenaclului de Luni“ condus de Nicolae Manolescu și al cenaclului „I.L.Caragiale” din Ploiești, membru al conducerii revistei Contrapunct și bibliotecar la Biblioteca “Nicolae Iorga” din Ploiești. A colaborat cu poezie, critică literară, eseuri, traduceri la numeroase reviste literare din ţară. Semnatar, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Florin Iaru, al volumului Aer cu diamante (1982), care a marcat consacrarea „generaţiei optzeciste”. Distins cu numeroase premii literare, între care Premiul Fundației „Nichita Stănescu“ (1990), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1993), Premiul „Mihai Eminescu“ al Academiei Române (1995), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2001).

Seara culturală a fost deschisă de președintele Cenaclului, Ioan Vintilă-Fintiș, care a citit un necrolog despre Nino Stratan, a recitat din poeziile fostului coleg și a prezentat o postfață scrisă de Ștefan Augustin Doinaș la volumul „O lume de cuvinte”, aparținând lui Ion Stratan.

Florin Manole a citit un editorial publicistic propriu, In Memoriam Nino Stratan, prezentând poezia „Moarte înceată” a regretatului poet, care a murit în mod tragic, sinucigându-se în apartamentul său din Ploiești, la data de 19 octombrie 2005. De aceea, nu mai pot fi citite decât într-o anumită cheie premonitorie titlurile cărților sale sau versuri precum: „Viața asta, moarte înceată / Și viața cealaltă, o moarte iute / Nu mai pot, nu mai vor pe-ncercate/ Primat să-și dispute / Nu mai vrea lumea cealaltă să se opună aici / Și nici existența nu vrea sa mai pară / Un gol de furnici/ S-au săturat existențele / De-atâta vid / Haide și tu, prag între dânsele / Să aluneci avid”. („Moarte înceată”, din volumul „Spălarea apei”, Editura Eminescu). De altfel, în ultimii ani, Ion Stratan a publicat cu o febrilitate luată de unii drept inexigență, de alții ca o revarsare a adâncului său poetic, împiedicat să publice timp de un deceniu de către autoritățiile comuniste.

A urmat o „șuetă” de amintiri legate de Nino, la care și-au adus aportul și Leonida Corneliu Chifu, Marian Zmaranda și Dan Constantin.

Octavian Onea a venit „înarmat” cu o mică colecție de schițe în tuș, reprezentând mai multe personalități din lumea literară și muzicală, una dintre acestea fiind a poetului Ion Stratan.

Cati Enache ne-a delectat recitând două poeme din propriile volume „Umbre”, urmată de Dan Drăguș care a ținut să citească din versurile Marthei Meideiros, versuri regăsite și în poemul lui Pablo Neruda, „Cine moare?”:

Daca va fi sa te infierbanti, infierbanta-te la soare.

Daca va fi sa inseli, inseala-ti stomacul.

Daca va fi sa plangi, plange de bucurie.

Daca va fi sa minti, minte in privinta varstei tale.

Daca va fi sa furi, fura o sarutare…

Daca va fi sa pierzi, pierde-ti frica.

Daca va fi sa simti foamea, simte foamea de iubire.

Daca va fi sa doresti sa fii fercit, doreste-ti in fiecare zi!

Colegul Dan Drăguș a prezentat și propriile creații, poemul „Alt întuneric” și editorialul jurnalistic „Să ne întoarcem la triburi”.

Așa cum ne-a obișnuit, Robert Avrigeanu eseul său despre perspectiva sa despre viață și luptele spirituale existente în fiecare dintre noi, sub titlul „Perceperea imaginilor ansamblate în stasul și dimensiunea umană”, precizând că „omul, este coordonat asamblat, pe cele doua dimensiuni : cele ancestrale si cele carnale. Cele ancestrale imi coordoneaza expresiile si parametrii descoperirilor pamantesti ce imi da forme si comportamente umane in carmnalitate, intelegand de aici ca omul are forme de individualitate, gandit inainte sa fie gindit. De asemenea, eu omul sunt definit de forta programului ancestral, ce mi sa dat ininte de nastere. Vibratiile sufletesti prin contopirea celor carnale sunt perceperi memorate ca fapte dinainte predestinate in esoteric si puse pe pamant ca idei si comportament.”

Marian Zmaranda a continuat cu o analiză pertinentă pe text la articolul lui Vasile Lovinescu din „România Literară”, „Pletora simbolică”.

Serata literară, găzduită de Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, s-a încheiat cu discuții libere între cei prezenți: Ioan Vintilă Fintiș, Florin Manole, Livia Dimulescu, Cati Rodica Enache, Marian Zmaranda, Leonida Corneliu Chifu, Dan Constantin, Octavian Onea, Robert Aristotel Avrigeanu, Dan Drăguș, Florin Oprea Sălceanu, Virgil Rădulescu. Raul Sebastian Baz, fiind învoit motivat.

Robert Aristotel Avrigeanu și Dan Drăguș
Cati Enescu, Livia Dimulescu, Marian Zmaranda
Ioan Vintilă Fintiș, Cati Enache, Livia Dimulescu și Marian Zmaranda
Leonida Corneliu Chifu, Dan Constantin, Florin Manole și Ioan Vintilă Fintiș
Octavian Onea
Dan Constantin, Florin Manole și Ioan Vintilă Fintiș

Virgil Rădulescu

Tags : cenaclul IL Caragiale Ploiesti

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.