close
Istorie

„Cimitir de epave“, vechi de 2.500 de ani, descoperit în Marea Neagră

Aproximativ 60 de epave au fost descoperite în Marea Neagră de o echipă de cercetători britanici. Navele, conservate incredibil de bine, datează încă din perioada bizantină. Se pot rescrie, spun specialiştii, 2.500 de ani de istorie a navigaţiei.

Conform site-ului iflscience.com, cercetătorii Centrului de Arheologie Maritimă al Universităţii din Southampton efectuează o serie de studii de arheologie maritimă în zona Mării Negre. Descoperirea ”cimitirului de epave” a fost întâmplătoare, iar din motive lesne de înţeles, oamenii de ştiinţă preferă să ţină ascunsă locaţia exactă a epavelor. Cele aproximativ 60 de nave naufragiate datează din perioada bizantină până în secolul XIX, iar multe dintre ele s-au conservat pe fundul mării foarte bine.

Fiecare navă, plecând de la cea mai veche şi până la cea mai recentă, oferă o viziune asupra traseelor şi tradiţiilor maritime. De aceea, cercetătorii numesc descoperirea “de neegalat”, locaţiile navelor dezvăluind modele vechi de comerţ, război şi comunicare, precum şi date tehnice despre construirea corăbiilor sau vaselor.

Oamenii de ştiinţă britanici au folosit vehicule operate de la distanţă (ROV) cu camere 3D de înaltă rezoluţie, precum şi camere de înaltă definiţie, scaner cu laser, lămpi şi echipament geofizic pentru a cerceta fundul mării. La aproximativ 150 de metri, Marea Neagra este anoxică, adică organismele nu pot supravieţui, pentru ca nu există lumină sau oxigen, ceea ce a dus la conservarea foarte bună a epavelor.

C.E.

Tags : descopeririepavemarea neagra

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.