close
Istorie

A murit ultimul supraviețuitor al Bătăliei de la Oarba de Mureș… Veteranul avea o pensie de 252 lei. A fost îngropat fără onoruri militare

Avea 103 ani și o pensie de 252 de lei. Aureliu Surulescu: Moșu Șomlea a plecat lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni. A fost îngropat FĂRĂ onoruri militare!!!
A mai plecat dintre noi unul dintre eroii, neștiuți, ai poporului român. Sâmbătă, 16 septembrie, a plecat la Domnul Moș Dumitru Șomlea, veteran de război și ultimul supraviețuitor al bătăliei de la Oarba de Mureș, cea mai grea bătălie din Al doilea Război Mondial purtată pe teritoriul României. La capătul unei lupte de 20 de zile, au murit peste 11.000 de ostași români.

Aureliu Surulescu, cunoscut artist și lider al Asociației „Neamunit”, a povestit câte ceva din experiența întâlnirii cu „Moș Șomlea”.

„Acum doi ani l-am cunoscut pe unul dintre eroii acestei țări. Ultimul supraviețuitor de la Oarba de Mureș, bătălie in care au pierit 11.000 soldați români.
Mosu’ Șomlea, singur, uitat de autorități și parcă și de vreme, ne mărturisea cu luciditate că doar Dumnezeu l-a ținut în viață, fiind îngropat de viu sub obuzele care cădeau necontenit și doar o minune l-a scos la suprafață.

Apoi la Prut, din 22.000 de soldați a rămas unul dintre cei 10% în viață, rănit, dar a eliberat Basarabia, râzând de mantaua plină de găuri de la gloanțe…
Astea au trecut.
Când l-am vizitat, se lupta doar cu lipsa de lemne, hrană și ceva șobolani, mai blânzi decât cei care l-au uitat.
Ne-a rugat să nu-i mai aducem lucruri, doar mâncare, pentru că-l fură țiganii.
Cu durere în suflet am plecat de la el și cu promisiunea că voi încerca mereu să schimb câte puțin din aceste Nedreptăți.
Așa să-mi ajute Dumnezeu…

Între timp, Moșu’ Șomlea a plecat la Domnul, lăsând România pustiită de eroi, pustiită de oameni.

ANDREI NICOLAE

Tags : eroiromaniaveterani de razboi

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.