Agravarea crizei din Venezuela, îndeosebi prin blocarea sosirii ajutoarelor alimentare și trecerea la confruntări violente, l-a determinat pe senatorul republican american Marco Rubio să posteze o imagine cu Nicolae și Elena Ceaușescu, tocmai pentru a face o comparație mai grăitoare între natura asemănătoare a celor două regimuri.
De fapt, încă de la începutul anilor ’90, se putea sesiza faptul că lumea românească încerca să se diferențieze clar față de restul societăților din Europa Centrală și de Est. Altfel spus, solidaritatea prin ură față de cuplul dictatorial s-a spulberat destul de repede, dar fără să facă loc unei atitudini echilibrate și constructive, fără să facă o minimă asanare printr-o lege a lustrației și fără să creadă cu adevărat în modelul de economie socială de piață sau de coeziune pe care îl inspira, mai mult sau mai puțin sincer, Bruxelles-ul pentru români. A urmat, cum se știe, un fel de rapt generalizat al resurselor de toate tipurile și aici similitudinea este destul de frapantă, pentru că și România deținea importante resurse naturale și tehnologice de prelucrare a zăcămintelor.
După cum ne amintim, după cele câteva mineriade desfășurate, ne-am îndreptat către un populism ermetic și către o adâncire mai mult sau mai puțin voalată a polarizării economice și sociale, dificil de întrevăzut doar cu câțiva ani înainte. Ca și în Venezuela, populația s-a divizat tot mai mult în tabere adverse, însă o mare parte din forța de muncă mai profesionalizată și mai tânără a preferat să părăsească rapid țara, în mai multe valuri, începând chiar cu perioada după iunie ‘90. În plus, și în România, elitele politice au practicat un stil ”social-populist”, ca și guvernările lui Hugo Chávez, însă creșterea incontrolabilă a cadourilor sociale a condus, treptat, la o parțială destabilizare a economiei naționale.
Pe români i-a salvat, în mare parte, înhămarea la trendul aderării la Uniunea Europeană, altfel probabil că hiper-inflația, creșterea șomajului și a mortalității infantile ar fi ajuns la cote la fel de mari ca și în ”Republica Bolivariană”. Pe deasupra, a urmat, încă din anii 2000, valuri masive de părăsire a țării, în speranța câștigării unui trai mai bun de către milioane de suflete care n-au mai avut răbdare să-și facă ordine în propria țară și au cedat ușor tentațiilor comodificării pe care își putea permite să le ofere statele mai avansate din UE.
Recapitulând, Statul Român a rămas mai departe la marginea unor mari interese și foste imperii și nu s-a putut debarasa de clasa parazitară pe care a moștenit-o în bloc din partea diverselor ramificații ale fostei Securități. Desigur, invocatele modele de tip suedez sau japonez din anii ‘90 nu s-au concretizat vreodată, ci au îndreptat tot mai mult țara către reforme de fațadă sau spre mimarea unor mentalități europene, practicând în schimb cutume moștenite mai degrabă din diversele telenovele pe care mulți români le foloseau pe post de surogate spre a-și îneca frustrările din propriile destine individuale, după modelul celebrului serial latino-american ”Și bogații plâng”, câteodată …
La noi, un senator liberal de profesie economist, precum Florin Câțu, face mai mult sau mai puțin interesat previziuni și mai sumbre pentru ceea ce ne așteaptă economic în viitor în situația în care n-ar apărea, în cel mai scurt timp, anumite schimbări care să readucă starea economică de fapt măcar la nivelul celei de dinaintea ultimelor alegeri parlamentare. El ia în calcul nu numai seria de măsuri economice ultra-populiste, fără fundament real, ci și blazarea și defetismul instaurate în mintea unei considerabile părți a tinerei generații. Ca și în Venezuela, lumea românească este tarată grav de mimetism burghez cu parfum latino-american, însă se adâncește pas cu pas într-o antagonizare și în resentimente reciproce tot mai încrâncenate, fără prefigurarea unui minim spațiu de dialog și negocieri. Dacă, într-adevăr, va urma însă o totală destructurare a Statului, de ea vor fi co-responsabili și liderii majori de la Bruxelles, care au temporizat constant măsurile de contracarare ale desprinderii României față de parcursul pro-european pe care, inițial, păruse că se angajase.
Sever AVRAM
Comentariu la:
https://www.mediafax.ro/externe/zeci-de-morti-in-confruntarile-militare-din-venezuela-un-senator-american-il-compara-pe-maduro-cu-ceausescu-17889654