Calendarul creştin ortodox ne ritmează viaţa de fiecare zi cu faţa spre veşnicie, menţinându‑ne totodată statornici în memoria Bisericii, prin pomenirea sfinţilor şi a faptelor lor minunate. Sărbătorile împărăteşti şi cele închinate Maicii Domnului, pomenirea profeţilor de demult şi a Sfinţilor Apostoli, a mucenicilor, cuvioşilor şi a tuturor sfinţilor, cu evenimente pilduitoare din vieţile lor ne sunt familiare din filele de calendar.
O stare de spirit cu totul specială ne cuprinde atunci când vedem în calendar nume de sfinţi pe care unii dintre noi i‑am întâlnit în viaţa aceasta trecătoare sau rememorăm evenimente duhovniceşti la care am luat parte. Un astfel de eveniment a avut loc în luna octombrie din anul 1996, atunci când cetatea Sfintei Parascheva primea cu multă evlavie pelerinajul cu moaştele Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, ocrotitorul României.
La invitaţia IPS Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei, actualul Patriarh al României, a venit la Iaşi IPS Mitropolit Nicodim de Patra (Grecia), care aducea, împreună cu delegaţia sa, chivotul cu cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala Mitropolitană a oraşului în care a fost martirizat dumnezeiescul Apostol, prin răstignirea pe o cruce în formă de X. Priceput întru ale muzicii psaltice, ierarhul grec compusese împreună cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei un tropar nou, cântat pe glasul I: Fiu al Galileii şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat. Iar de la mormântul tău din Patra chemi popoarele la Dumnezeu şi acum ne‑ai umplut de bucurie, că în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul L‑ai propovăduit. Textul original în limba greacă a fost tradus în română, iar arhim. Clement şi părinţii protopsalţi de la catedrala ieşeană l‑au adaptat pentru cântare şi înţelegere de către toţi pelerinii.
Sâmbătă, 12 octombrie 1996, o aeronavă a companiei Olympic Airways aducea la Iaşi, după un zbor ocolitor peste ţările balcanice, cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei. Întâmpinat cu onoruri militare şi rugăciune de mulţumire, sfântul aducea binecuvântare şi ocrotire spirituală peste ierarhii, demnitarii civili, preoţii şi credincioşii cu flori şi lumânări în mâini. Chivotul care purta sfântul odor a fost condus în procesiune către centrul oraşului. Lumina blândă a soarelui de octombrie, învăluită în miresme de tămâie şi de busuioc, aşa cum numai la Iaşi se coboară în preajma sărbătorii Sfintei Parascheva, ocrotea calea către întâlnirea sfinţilor. Într‑un vehicul deschis, IPS Mitropolit Daniel şi IPS Mitropolit Nicodim purtau racla cu sfintele moaşte către catedrală. De la aeroport şi până la catedrală, ieşenii au venit cu mic, cu mare, să primească pe oaspetele lor ceresc. Am avut şi eu bucuria să port pe umeri, împreună cu alţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, „povara” minunată şi binefăcătoare a sfintelor relicve la intrarea lor în sfântul locaş. La Privegherea pentru ziua de duminică, 13 octombrie 1996, şi la Sfânta Liturghie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfintei Parascheva, s‑a cântat slujba Sfântului Apostol Andrei, ca şi în ziua lui de slăvită prăznuire. Râuri de închinători au curs în acele zile către Iaşi, din toată ţara şi de peste mări şi ţări, ca să venereze pe cel întâi chemat Apostol al Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea a cuprins tot oraşul şi toată regiunea, iar în acele zile racla a fost dusă spre închinare şi la Galaţi. Peste un milion de oameni au trăit direct, nemijlocit, bucuria rugăciunii odată cu proximitatea vizibilă, palpabilă a sfinţeniei.
Dată fiind unicitatea şi intensitatea spirituală a evenimentului, Mitropolitul de atunci al Moldovei, Patriarhul de azi al României, a propus Sfântului Sinod înscrierea în calendar a pomenirii aducerii la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei, cu data de pomenire 13 octombrie, în amintirea duminicii minunate din Anul Domnului 1996. Mai întâi cu cinstire locală, sărbătoarea s‑a generalizat în Biserica Ortodoxă Română pentru că moaştele sfântului au fost aduse în România şi în anul 2011: la Bucureşti şi în alte oraşe din Muntenia şi Transilvania, aşa încât binecuvântarea sa să fie pentru toate regiunile ţării noastre.
Mijloacele moderne de comunicare ne‑au ajutat ca să păstrăm de la acele evenimente ample materiale de presă scrisă şi înregistrări audiovizuale, alături de bucuria şi pacea din sufletele oamenilor: un număr special din „Candela Moldovei” şi multe articole din presa laică, ce a tratat cu seriozitate şi respect un eveniment unic din viaţa Bisericii. De asemenea, avem reprezentarea iconică în mozaic din pridvorul vechii Catedrale Mitropolitane de la Iaşi, unde apare pentru prima dată avionul în pictura ortodoxă.
Şi ne‑a mai rămas troparul venirii moaştelor Sfântului Andrei în România, care va răsuna până la sfârşitul veacurilor în noua Catedrală Naţională din Bucureşti, la fiecare pomenire a primului chemat dintre Apostoli, semănătorul cuvântului lui Dumnezeu pe pământul străbunilor noştri.
Ziarul Lumina