close
Social

Lipsa scaunelor din biserică

Biserica Ortodoxa este privita ca fiind invechita din multe motive neintemeiate. Unul dintre acestea este lipsa scaunelor din ea. E adevarat ca in unele biserici scaunele au inceput sa fie prezente, dar acest lucru nu se intampla din fericire in toate lacasurile de cult ortodoxe.

Lumea in care traim nu vrea sa mai faca o distinctie intre biserica si cladirile lumii. Incearca si de multe ori reuseste sa introduca in biserica ceva ce nu tine de firescul ei. Lipsa scaunelor din biserica ne descopera ca suntem chemati sa participam la lucrarea care se savarseste in ea. Prezenta scaunelor l-ar putea duce pe credincios la statutul de spectator.

Din cauza lipsei acestor scaune, exista si o continua preocupare de a-ti insusi permanent un loc in strana. Cauti sa ajungi cat mai devreme la slujba, nu pentru ca iti doresti sa nu pierzi nimic din cantarile Utreniei, ci pentru a te asigura ca ai un loc. Iar cei care reusesc sa se aseze pentru prima data intr-o strana, de cele mai multe ori sunt chemati sa se ridice de cei care spun ca acel loc le apartine.

Strana apare ca loc in care monahii mai in varsta isi sprijineau mainile in timpul slujbelor din noapte. Din acest motiv, strana nu aveau un spatiu generos pentru sedere. Locul pe care te puteai aseza nu era mai mare de o palma, semn ca destinatia acesteia era alta.

Sigur ca atunci cand in biserica se afla o persoana cu un trup slabit sau persoane bolnave, nu trebuie sa le lasam sa stea in picioare. Biserica a vestit neincetat ca atunci cand trupul sufera, nu mai este nevoie de o nevointa in plus. In astfel de situatii, scaunul sau locul din strana este un pogoramant pentru cei aflati in boli sau suferinte, aratand prin aceasta dragoste si nu dispret fata de suferintele omului.

Nu vreau sa se inteleaga ca sunt impotriva prezentei scaunului in biserica, ci doresc sa atrag atentia ca in biserica nu trebuie sa avem mai multe scaune decat este nevoie.

Adrian Cocoșilă

Tags : bisericiscaune biserici

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.