close
Personalități

Duminică, la TVR 3, ne reamintim cu drag de Florian Pittiş

În apropierea zilei în care Moţu’ ar fi împlinit 74 de ani, urmăriţi duminică, 1 octombrie, două programe speciale: documentarul “Portret in Memoriam Florian Pittiş” (de la ora 20.00) şi spectacolul “Nu sunt turnul Eiffel ” (de la ora 20.30) .

De la ora 20.00, documentarul Portret In Memoriam Florian Pittiş,  ne reaminteşte personalitatea celui care a fost actorul, regizorul, vocea unică a radioului şi a teleenciclopediei, fondatorul grupului Pasărea Colibri sau al postului de Radio 3NET, cel care a inspirat generaţiilor de admiratori pasiunea pentru muzică, poezie şi libertate. Un documentar  cu imagini spectaculoase din arhiva  TVR, un  Portret recompus din  amintirile şi mărturiile prietenilor şi apropiaţilor săi, din spectacole antologice de teatru şi spectacole de muzică şi poezie, în care acesta a făcut parte. Regizori, actori, muzicieni, cantautori, realizatori de televiziune şi radio, au răspuns  invitaţiei de a aduce in lumina reflectoarelor,  povestiri legate de perioade de timp in care acestia  au colaborat prin  proiecte sau pur si smplu s-au aflat in preajma acestui Om, Florian Pittiş. Dintre cei intervievaţi îi amintim pe: Mariana Mihuţ, Mircea Diaconu, Violeta Andrei, Alexandru Darie, Mircea Neacşa, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Andrei Dorobanţu.

De la ora 20.30, ne aducem aminte de Florian Pittiş, urmărindu-l alături de Monica Ghiuță într-o bijuterie vizuală – „Nu sunt Turnul Eiffel”, de Ecaterina Oproiu, unul din primele teleplay-uri ale TVR,  în regia lui Cornel Todea și Boris Ciobanu. Un arhitect în devenire şi o doctoriţă de ţară pierd ultimul autobuz spre oraş, fiind nevoiţi să o pornească pe jos spre o necunoscută şosea ce are să-i ducă înapoi la civilizaţie. Cei doi eroi devin partenerii unei fascinante aventuri a cunoaşterii de sine şi, inevitabil, a definirii propriului eu prin raportare la celălalt.

Cornel Todea, regizor al filmului “Adio, dragă Nela”, prieten bun cu Moţu Pittiș, şi-l aminteşte ca pe “un rebel pentru cauza poeziei vieţii. Un rebel care a iubit viaţa prin ce a gândit, prin ce a făptuit, prin ce a dăruit… O energie contagioasă, pe care o risipea fără grija de a păstra rezerve pentru ziua de mâine, o bucurie de a trăi pentru bucuria celorlalţi. Aşa l-am cunoscut, în 1969, când a acceptat propunerea făcută de mine în calitate de regizor, ca, asociat cu Monica Ghiuţă, să pornim împreună la realizarea unuia dintre primele tele-play-uri ale televiziunii naţionale. Spectacolul-film tv, pornit de la piesa cu acelaşi nume a Ecaterinei Oproiu, se chema “Nu sunt Turnul Eiffel”. O aventură pe gustul lui. Porneam cu exuberantă inconştienţă să fabricăm un produs care avea, graţie, prin excelenţă, atmosferei pe care Moţu Pittiş o crea în timpul lucrului, să câştige o bătălie cu produse ale unor televiziuni de renume”.

TVR 3 oferă cultură, educaţie, evenimente de ţinută şi producţii regionale prin intermediul Studiourilor Teritoriale ale TVR. Astfel, TVR 3 este liantul care uneşte oferta programelor diverse (ştiri, sport, cultură, minorităţi) din principalele zone geografice ale ţării dar şi postul care aduce publicului larg filme clasice şi de artă, teatru, concerte din Festivalul Enescu şi alte festivaluri de muzică clasică, poezie, spectacole de operă şi de dans, interviuri cu personalităţi culturale române şi străine, evenimentele culturale.

Mariana Rusen

Tags : culturafestivalul enescuflorian pittisnu sunt turnul eiffeltvrtvr3

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.