close
Europolis

Eurogrupul, 13/06/2019

Puncte importante de pe ordinea de zi

Configurație obișnuită – ora 13.00

Evaluarea zonei euro făcută de FMI în temeiul articolului IV

Christine Lagarde, directorul executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI), va prezenta rezultatele consultărilor derulate între FMI și zona euro în temeiul articolului IV. FMI urmează să publice în curând raportul final.

FMI desfășoară în fiecare an astfel de consultări cu toți membrii FMI, atât cu fiecare țară în parte, cât și cu regiuni monetare, inclusiv cu zona euro. Acest lucru are loc în conformitate cu articolul IV din Statutul FMI.

Discuție tematică despre creștere și locuri de muncă – inegalitate

Eurogrupul va discuta despre inegalitatea din zona euro, pe baza analizei Comisiei Europene, precum și a unei prezentări făcute de Philippe Aghion, economist francez și profesor la Collège de France și la London School of Economics. Acesta va fi prezent la reuniune, la invitația președintelui Eurogrupului.

Promovarea unor condiții propice creșterii favorabile incluziunii se numără printre prioritățile Eurogrupului și este esențială pentru mai buna funcționare a uniunii economice și monetare în ansamblu.

Cipru – supravegherea ulterioară aplicării programului

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană (BCE) vor aduce la cunoștința Eurogrupului principalele constatări ale celei de a 6-a misiuni de supraveghere ulterioară aplicării programului în Cipru, derulată între 18 și 22 martie 2019. MES va prezenta rezultatele sistemului său de avertizare timpurie, iar FMI, pe cele ale celei de a 3-a misiuni de monitorizare ulterioară aplicării programului în Cipru.

Prin supravegherea ulterioară aplicării programului se urmărește identificarea eventualelor riscuri pentru capacitatea țării de a rambursa împrumuturile primite în cadrul programului său precedent de ajustare. Supravegherea este menținută până când se rambursează cel puțin 75 % din împrumut.

Programul de lucru al Eurogrupului 2/2019

Eurogrupul își va adopta programul de lucru pentru cel de al doilea semestru al acestui an.

Configurație deschisă – ora 15.00

Aprofundarea UEM – pregătirea summitului zonei euro din iunie

În urma mandatului primit de liderii UE la summitul zonei euro din 14 decembrie, Eurogrupul în configurație deschisă va continua să discute despre aprofundarea uniunii economice și monetare (UEM), în cadrul pregătirilor pentru summitul zonei euro din iunie.

Citește mai departe – consilium.europa.eu

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.