close
Actualitate

Lansarea Platformei Naționale Ombudsman Anti-Corupție în relația cu Mediul de Afaceri activ în România

Ca urmare a amabilei recomandări și ghidajului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și al amabilului sprijin al Senatului României, reprezentanți ai sectorului non-guvernamental împreună cu cei ai mediului de afaceri au decis să participe împreună la crearea Platformei “National Business Anti-Corruption Ombudsman” (Platforma Națională Ombudsman Anti-Corupție în relația cu Mediul de Afaceri activ în România). Lansarea celor trei Grupuri de Lucru, inițiate de Fundația EUROLINK-Casa Europei, membră EUNET, în parteneriat cu Fundația Freedom House – România, are loc la sediul Senatului României, în cadrul unei Mese Rotunde al cărei Amfitrion va fi Dl Senator Mihai GOȚIU, Vicepreședintele Senatului României.

Masa Rotundă pentru înființarea Grupurilor de Lucru ale Platformei “National Business Anti-Corruption Ombudsman”, va avea loc la Palatul Parlamentului – Senatul României – Sala “Avram Iancu”, în data de 28 septembrie 2017, între orele 13.30-17.00.

Eurolink logo

Prin mesaje transmise sau prin prezența personală vor mai fi prezente alte prestigioase instituții UE și din România, precum: BERD Londra – Gabriele LIOTTA; Parlamentul European – MPE Monica MACOVEI; GRASCO – Univesitatea din Strasbourg – Prof. Chantal CUTAJAR; UNDP România – Anca STOICA; Administrația Prezidențială: Elena-Simina TĂNĂSESCU; Vicepreședinte AmCham – Sebastian POPOVICI; CCIR – Director Cristina IONESCU; Ministerul Afacerilor Externe – Consilier Diplomatic în relația cu OECD Alina HUSZAR; ANAF – Director General Adj. Florian DUMITRU; Ministerul Afacerilor Interne – Comisar-Șef de Poliție Sarmizia FETCU; Prof. univ. dr. Gheorghe DUDA – RENAR; Senatul României – Consultant Parlamentar Adrian BABOI-STROE, fost Secretar de Stat Ministerul Justiției ș.a.

Cele trei Grupuri de Lucru propuse să funcționalizeze și să dezvolte platforma sunt:
1) relația între CSR – Responsabilitatea Socială Corporativă (care obligă, în prezent, raportarea non-financiară a companiilor mari) și prevenirea și combaterea mituirii și corupției în mediul privat
2) Reformele privind riscurile de integritate, “compliance policies” (armonizarea politicilor de conformitate în raport cu standardele internaționale), propuneri de îmbunătățire legislativă și a sistemelor de taxare
3) Relația între investițiile și tranzacții internaționale și prevenirea/combaterea corupției în sectorul public și privat.

În principal, activitățile platformei vor consta în informare și formare a membrilor corporativi, precum și de consiliere și sprijin privind îmbunătățirea standardelor interne de integritate, prevenire și combatere a corupției și a mituirii în tranzacțiile internaționale.

La finalul reuniunii, va fi propus spre adoptare un Pact Național Anti-Corupție al Societății Civile și Mediului de Afaceri.

Accesul la eveniment se face pe bază de invitație, iar pentru presă prin acreditare prealabilă la eveniment. Pentru eventuale detalii suplimentare, cei interesați pot contacta Secretariatul Consorțiului Organizatoric c/o EUROLINK-Casa Europei, info@houseofeurope.ro, tel./fax: 021.2304997.

Liliana Kipper

Tags : anti-coruptiemediu de afaceriplatforme

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.