Biserica Ortodoxă se află duminică, 31 iulie 2016, în ziua Lăsatului secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Începând cu data de 1 august, Biserica a rânduit începutul unei noi etape de pregătire duhovnicească printr-un post așezat spre cinstirea Născătoarei de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria. Postul mai este numit Postul Sântămăriei Mari sau Postul lui August.
Postul va dura două săptămâni, până la data praznicului, 15 august, cunoscut şi drept „Sfânta Marie Mare”. În prima dintre cele două duminici din acest post va fi, însă, dezlegare la peşte, cu ocazia sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului. În sâmbăta dinaintea dezlegării la peşte şi în următorul weekend, adică pe 12 şi 13 august, vor fi doar dezlegări la untdelemn şi vin.
Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții – adormirii sale, iar Apostolii care erau în diferite țări spre a împlini misiunea de propovăduire au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și, desigur, au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.
Astfel, pe lângă faptul că Biserica a stabilit data prăznuirii Adormirii Maicii Domnului la 15 august, a mai hotărât ca acest eveniment din viața religioasă să fie precedat de post.
Încă din primele secole, postul acesta nu se ținea peste tot în același timp și în același fel. Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. În partea Constantinopolului se postea doar patru zile; doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. Această situație a făcut ca Biserica să ia atitudine asupra stabilității acestui post.
Astfel, în anul 1166, la Constantinopol a avut loc întrunirea unui sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât: Postul acesta să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începem sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
În această perioadă de două săptămâni, Biserica recomandă credincioșilor înfrânarea și îi îndeamnă la rugăciune și fapte bune. Sfinții Părinți ne spun că pentru cei ce vor să se mântuiască, postul și rugăciunea sunt precum două aripi la o pasăre care zboară. Cu rugăciunea fără înfrânare nu facem nimic, la fel cum nu facem nimic cu înfrânarea fără rugăciune, căci fără înfrânare suntem cuprinți de patimi. Rugăciunea ar fi cum am cere ceva ce nu vrem… Căci fiind plini de patimi, ce altceva putem cere decât să scăpăm de ele, sau ce sens ar avea să cerem altceva? Iar fără rugăciune nu mai avem legătura cu Dumnezeu și atunci înfrânarea nu mai are sens!
Pentru a câștiga un lucru prețios avem nevoie și de osteneală, altfel dacă ar fi la îndemâna oricui, acel lucru nu ar avea niciun preț!