close

IN MEMORIAM
Ion Stratan (n. 1 octombrie 1955-d. 19 octombrie 2005)

La Muzeul Memorial ”Nichita Stănescu” aveau loc întâlniri periodice ale grupului de creatori din jurul redacției revistei ”Atitudini” (revistă care apare și astăzi) a Casei de Cultură ”I.L. Caragiale” a Municipiului Ploiești. Cam din septembrie 2004 (ne aflam cu un an și o lună înaintea tristului sfârșit al lui Ion Stratan), Gelu Ionescu, redactorul șef de atunci al revistei a propus ca, alături de numeroase recitări și lecturi ale tinerilor poeți și prozatori, întâlnirea să fie și pe o temă specială de discuție.
O parte din program – care a inclus dezbateri pe marginea operei lui Nichita și o vizită la Muzeul Memorial care poartă numele poetului – a fost dedicată Zilei Patrimoniului.

”Tindem să desfășurăm relația prezidiu–public fără bariere, fără formalități. Și o noutate: ne-am propus să organizăm serate în fiecare săptămână și nu la o lună, ca până acum”, ne-a declarat atunci Gelu Ionescu. Și s-a ținut de cuvânt.

Stratan, Iaru, Coșovei, Cărtărescu

Discuțiile s-au centrat asupra modului în care cultura (și literatura)ajunge la receptorul interesat din punct de vedere artistic. S-a remarcat că, în paralel cu literatura de până în 1990, care era cenzurată tematic (și în funcție de atitudinea autorităților față de putere), problemele literaturii contemporane, mai ales a celei tinere, sunt legate de ceea ce se numește cenzura economică. Mulți tineri, elevi de liceu sau absolvenți, scriu frumos în Ploiești și în țară, dar când vorbim despre posibilitățile de publicare, acum, când o parte dintre edituri sunt particulare, trebuie să ținem seama de contribuția materială pe care trebuie să o aducă autorul pentru a-și vedea cartea tipărită. Regimul editurilor particulare seamănă cu cel al Editurii ”Litera”, dinainte de ’90, editură la care au publicat chiar poeți ploieșteni cunoscuți, ca Ion Stratan. Amintim aici doar volumul antologic ”Aer cu diamante”, care  a adunat patru nume pe o carte: Ion Stratan, Florin Iaru, Traian T. Coșovei și Mircea Cărtărescu, cu o prefață de Nicolae Manolescu, în 1983.

O importantă realizare a ”Generației în blugi”…

În acest sens, a fost comentată în cadrul seratei atitudinea, în cazul istoriei literare, a generației  ’80, din care poeții amintiți fac parte, generație care nu a avut recunoașterea absolută a generației ’60 și nici suportul administrativ al generației ”Tezelor din iulie” – 1971 (posibilitatea de a lucra în redacții, publicitate ritmică, burse, călătorii, traduceri și documentări). Generația ’80, în rândul căreia se aflau pe atunci tinerii din volumul ”Aer cu diamante”, a trebuit să aștepte anii ’90 pentru a activa în domeniul literaturii și publicisticii. Unii simpatizanți – și înainte și acum – ai condiției de membri de partid și ai conducătorilor  au ajuns, pe de altă parte, consilieri (prezidențiali în cazul nostru). Dincolo de toate tribulațiile, membrii proeminenți ai promoției au continuat să scrie, rotunjind suma volumelor publicate între zece și douăzeci de cărți.

”Într-o lume a mass-media, în care televiziunea și muzica, ziarele au conținut social și memorialistica reactualizată ocupă primul plan, realizarea importantă a <<generației în blugi>> a fost pătrunderea în manualele de literatura română (exemplul Editurii Univers)”, sublinia Ion Stratan.

… și o prioritate

”Problema educației este una pe care un autor prezent în manualul de literatură o poate aduce în dezbatere în cunoștință de cauză, pentru că îmbunătățirea comunicării, rafinarea limbii literare și opiniile despre literatură fac o treime (Treime) în care spiritul tinerilor și maturilor este profund implicat”.

Aceasta a fost propunerea lui Ion Stratan pentru întâlnirile viitoare, sub serata săptămânală a revistei Atitudini, pentru că îmbunătățirea mijlocului de comunicare cel mai avansat (limba literară) ”este o prioritate socială în concertul în care vocile reclamei, sloganurilor, modei derizoriului (<supertare>, <pe val>, <bătut în cuie>, <peștele în apă>, <adevărat, pe bune>) și alte expediente verbale, triviale, se aud, din păcate, înfiorător de tare”, remarca, cu justețe, poetul Ion Stratan.

                                                                                                                    Leonida Corneliu CHIFU

 

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.