close
Extern

Noul buget Erasmus+: mobilitate și noi oportunități pentru tineri

De la un buget mai mare, până la mai multe oportunități pentru persoanele dezavantajate – Parlamentul European a aprobat noi priorități pentru următorul program Erasmus+.

Pe 28 martie, Parlamentul European a aprobat programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027.

 

Deputații europeni propun mai multe schimbări ale programului. Aceștia intenționează să mărească bugetul programului de trei ori pentru perioada 2021-2027 și să asigurare cofinanțarea și interacțiunea cu alte programe europene. De asemenea, europarlamentarii optează pentru încurajarea persoanelor cu oportunități limitate de a participa la program, oferindu-le un sprijin special ce ar include: formarea lingvistică, susținerea administrativă sau oportunități de învățare electronică. Programul ar include și centre de excelență profesională – platforme transnaționale care să asigure calitatea formării profesionale, astfel încât participanții să poată dezvolta competențe în anumite domenii.

 

Pe 13 martie, Parlamentul a decis să sprijine finanțarea tuturor activităților actuale de mobilitate educațională Erasmus+, în cazul în care Marea Britanie ar părăsi UE fără un acord.

 

Ce este Erasmus+?

Erasmus+ este un program european ce sprijină educarea și formarea tineretului, precum și sportul în Europa. Acesta a luat naștere în 1987 ca program de schimb de studenți, iar din 2014 oferă și oportunități pentru profesori, stagiari și voluntari de toate vârstele.

 

Peste 9 milioane de persoane au participat la programul Erasmus+ în ultimii 30 de ani și aproape 800.000 de persoane au beneficiat de acest program numai în 2017. Domeniul geografic al programului acoperă în prezent 33 de țări (toate cele 28 de state membre ale UE, precum și Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Norvegia, Islanda și Liechtenstein). Programul este deschis țărilor partenere din întreaga lume.

 

Potrivit Comisiei Europene, unul din trei cursanți Erasmus+ primește un post în cadrul companiei în care își face practica, iar după cinci ani de la absolvire, rata șomajului tinerilor care au studiat sau au fost instruiți în străinătate este cu 23% mai mică decât cea a colegilor lor ne-mobili.

 

Cum puteți să aplicați?

Erasmus+ oferă oportunități atât pentru persoane fizice, cât și pentru organizații din întreaga lume. Cu toate acestea, în funcție de partea de program pentru care doriți să faceți o cerere, procedura de pregătire și de aplicare poate fi diferită. Puteți găsi mai multe informații aici.

 

Europa creativă

Pe 28 martie, Parlamentul a stabilit noi priorități pentru un alt program european de cultură – Europa creativă. Acesta se va concentra pe creșterea sprijinului pentru mobilitatea artiștilor, utilizarea mai bună a tehnologiilor digitale și distribuirea de lucrări.

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.