close
Apocrife profane

Nu doar nume hulite, ci și viruși oricând reactivabili

Ferran Cornellà [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Cu ocazia marcării critice, la RFI, a zilei de 6 martie 1945, Bianca PĂDUREAN a optat pentru a face un portret al guvernatorului sovietic din umbră, Andrei Vîșinski. Pe acesta îl numește drept ”unul dintre arhitecții marii terori staliniste” și care, în plus, ”în România, a dat dovadă de o mitocănie fără precedent în istoria diplomației”.

Această rememorare are un sens mai profund decât ar putea părea la prima vedere, pentru că de fapt corijează multe informații false și o percepție complet distorsionată pe care cei mai în vârstă erau nevoiți s-o asume de pe urma orelor de istorie.

Autoarea evocării subliniază că agresivitatea comisarului sovietic se manifestase de fapt încă din timpul guvernării Generalului Nicolae Rădescu. În acest context, ni se reamintește, sugestiv, cum s-a comportat trimisul Moscovei în discuția cu Regele Mihai, anume ar fi lovit cu pumnul în masă, declarând ritos: ”Ialta sunt eu!”

Este emoționant să constatăm retroactiv cum Regele Mihai a reușit să opună o rezistență deosebit de curajoasă, în epocă, în raport cu ”călăul sovietic”, care avea tot mai frecvente crize de isterie atunci când se vedea înfruntat de reprezentantul unei țări pe care o credea complet îngenunchiată și deja gata pregătită de ”comunizare”.

Pe de altă parte, să ne amintim că istoricul Lucian BOIA susținea că Istoria nu s-ar repeta cu adevărat niciodată, fiindcă societățile evoluează diferit și divergent, iar parametrii tehnologici sau sociali se modifică prea radical de la o epocă la alta pentru a vorbi de așa-zise ”repetiții” ale unor fapte istorice.

Cu toate acestea, și la 30 de ani după desprinderea din fosta dependență față de URSS, de Moscova, în special, putem observa că anumite tactici și stratageme persistă și continuă să fie folosite cu frenezie și astăzi. De pildă, conducerea prin procură sau cu sprijinul unor marionete de fațadă a redevenit în această parte a Europei un fel de loc comun. De unde se vede că democratismul, dacă nu e profund inspirat de civism și cât mai participativ, se poate dilua lesne și poate face loc autoritarismului și fanfaronadei patriotarde. De altfel, nici acum Occidentul nu pare prea agil sau punitiv cu privire la frecventele derapaje ce se manifestă în multe conclavuri sau cancelarii din Europa Centrală și de Est.

Faptul că, de pildă, Agenția Reuters vede un mare risc în nesancționarea premierului ungar Orban dovedește că tehnica îmblânzirii cu zăhărelul pe care a practicat-o ani de zile Bruxelles-ul n-a prea dat roade reale și afectează indirect și interesele României. Mai mult decât atât, posibila alianță dintre liderul italian ultra-populist Salvini și partidul FIDESZ în Parlamentul European ar putea agrava nu doar incertitudinile, ci ar fi de natură să genereze o subminare mult mai pronunțat subversivă a stabilității și respectării statului de drept în Uniunea Europeană.

Așadar, fantoma lui Vîșinski și a cozilor sale de topor bântuie încă, îngrijorător, în fostul spațiu sovietic.

Sever AVRAM

Comentariu la: https://www.rfi.ro/politica-109730-pagina-de-istorie-criminal-sovietic-impus-guvernul-petru-groza

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.