close
Cronică

O CĂRUŢĂ DE ŢĂRANI

O căruţă de ţărani a ţinut în şah imperii.

A spus-o Petre Ţuţea şi toţi au crezut că exagerează. Dar el nu exagera, vorbea în termenii cei mai proprii. Petre Ţuţea cunoştea contabilitate, era expert financiar, dacă ar fi după mine pe el l-aş numi Guvernatorul BNR. Aşadar, era programat pe expresia exactă, fără aproximaţii, chiar dacă de multe ori era dură, de multe ori indecentă, totdeauna şocantă.

Noi n-aveam tunuri, n-aveam tancuri, n-aveam decât căruţa, dar, ce e mai grav, n-aveam ţară: ţara noastră era făcută bucăţi, care bucăţi erau înglobate în acele imperii, care la turci, care la austrieci, care la ruşi. Şi totuşi, ne-am opus.
A te opune atunci unui imperiu era cum azi o ţară s-ar opune NATO. A făcut-o Iugoslavia şi am văzut ce a ieşit. Ei bine, noi ne-am opus nu unuia, ci concomitent la trei imperii.

A dorit imperiul otoman să se extindă spre nord şi spre vest şi s-a împiedicat de noi. Dacă noi nu ne făceam stavilă în faţa puhoiului musulman, azi Europa era continent islamic. „…Ca întreg Aliotmanul să se-mpiedice de-un ciot?” Uite că s-a-mpiedicat.

A dorit imperiul austriac să se întindă spre est? S-a împiedicat de noi.

A dorit imperiul rus să se extindă spre vest? S-a împiedicat de noi.

Şi ştiţi care a fost cea mai mare victorie a noastră asupra imperiului rus? Eliberarea Ungariei de sub jugul bolşevic în 1919, exact acum o sută de ani. Pentru că Bela Kun şi cu Lenin lucrau pe o mână. Statul bolşevic al lui Bela Kun urma să se extindă până la Carpaţi, unde era graniţă în graniţă cu statul bolşevic al lui Lenin, care şi el urma să se întindă până la Carpaţi, România dispărând, aşa cum se doreşte şi azi. În situaţia aceasta, Ungaria cerea să fie republică sovietică, Rusia bolşevică ocupând astfel tot estul Europei până în inima continentului, până la Viena. Ne putem imagina cum ar arăta Europa de azi. Numai că Puterile Europene au cerut României să spulbere acel coşmar continental. Şi armata română l-a spulberat. A fost singura armată din istorie care a aruncat în aer un stat bolşevic.

Noi, o căruţă de ţărani, vorba nemuritorului Petre Ţuţea.

(Cătălin Daniel Manole)

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.