close
Editorial

O viziune creștin ortodoxă asupra fenomenului O. Z. N.

„Eram într-o noapte la ora unu în bordei. Făcusem Miezonoptica si eram pe la sfârsitul Utreniei, când deodată aud: buf, buf, buf! Se cutremura pământul. Eu am iesit să văd ce se aude, dar când am deschis usa la bordei am văzut afară o lumină mare si în lumină, o mașină de alamă cu multe roți (un clasic O.Z.N. -n.n.) Din ea a coborât un om înalt, cu ochii mari, pe jumătate albi si pe jumătate negri, care numai atât a zis apăsat: Ce cauți aici? (acesta a fost momentul cel mai important: în loc să intre în dialog cu extraterestrul, cum ar fi făcut alții, părintele și-a dat seama că se află în fața unei curse diavolesti -n.n.) Atunci mi-am adus aminte ce zic Sfinții Părinți. Că, dacă ai Sfintele Taine, Îl ai pe Hristos viu! Eu aveam Sfintele Taine într-o scorbură de brad în bordei. Și când am văzut așa, am intrat repede înăuntru, am cuprins bradul cu Sfintele Taine în brțte si numai atât am zis: Doamne Iisuse, nu mă lăsa! Să vezi tu atunci rugăciune când este dracul la ușă! Și, când m-am uitat din nou afară, l-am văzut cum se dădea înapoi alungat de puterea lui Hristos. Lângă bordei era o râpă mare unde a căzut acel duh necurat. Dar cum a căzut? Când a ajuns la râpă, s-a dat de trei ori peste cap cu tot cu mașină și pe urmă a căzut și s-a făcut un zgomot mare de mi-au țiuit urechile până a doua zi la ora unu.”  (Părintele Cleopa Ilie, extras din cartea Viata Parintelui Cleopa 80;102-104)
Nu este nevoie de alte comentarii. Această întâmplare este o confirmare clară a învățăturii ortodoxe despre contactele (…) cu extratereștri.
Scopul acestui articol nu este acela de a demonstra că nu există viată pe alte planete, că suntem singurii locuitori ai universului…
Nuanța e foarte importantă. Ar fi bine ca oamenii să înteleagă că universul a fost creat pentru ei, că omul este cununa creației, că el este chemat la îndumnezeire și nu cine știe ce entitate extraterestră. Universul a fost creat pentru om și omul este cea mai importantă ființă din univers. Dacă știinta a confirmat sau va confirma acest lucru, nu putem decât să ne bucurăm. Dar, chiar si fără demonstrațiile științifice, creștinii știu că lumea este creată pentru om ca spațiu în care omul poate dobândi cunoașterea lui Dumnezeu. Nu omul este creat pentru univers, ci universul este creat de Dumnezeu pentru om.
Dacă ar fi fost mai importanți alții, si nu noi, atunci Hristos nu S-ar fi Întrupat, nu ar fi primit răstignirea pentru mântuirea noastră. Dacă cei slabi în credință vor cu tot dinadinsul să se gândească la faptul că, în acest univers imens, există si alte civilizații, ar fi bine să înteleagă totuși că aparițiile extraterestre de până acum, cărora li s-a făcut atâta reclamă, nu au fost decât apariții diavolești.
Starețul Efrem Vatopedinul, un părinte athonit din zilele noastre, spunea: „Evanghelia nu cred că are de suferit chiar dacă, prin absurd, ar exista viată pe altă planetă. Unii „oameni de știintă”, între ghilimele oameni de stiintă, zic: „ce va spune Evanghelia dacă într-o bună zi vom descoperi viață pe altă planetă?”. Ei spun că Evanghelia nu s-ar referi la existenta vieții umane și pe alte planete. Răspunsul nostru este următorul: Evanghelia vorbeste despre sfințirea omului, aceasta este Evanghelia! Evanghelia nu este o carte de știintă despre cosmos! Iar problema extratereștrilor eu cred că este un mit” [26;174-175].
Poziția aceasta pare destul de îngăduitoare. Pe de o parte părintele afirmă că avem de-a face cu un mit, pe de alta că nu ar trebui să ne deranjeze dacă ar exista viață pe alte planete. Cuvintele sale ar putea fi înțelese astfel: „Dacă unii vor neapărat să creadă că există extratereștri, nimeni nu îi obligă să își schimbe părerea. Dar ei să înteleagă că Adevărul pe care îl mărturisește Biserica, cel privitor la mântuirea omului, nu poate fi călcat în picioare în numele unor supoziții omenești”.
Dacă am încerca să convingem pe cineva că nu există alte civilizatii extraterestre riscăm să îl îndepărtăm de Biserică. Important este ca oamenii să meargă pe calea mântuirii pe care o propovăduieste Biserica. Și, încet-încet, vor renunta la toate concepțiile greșite.
În poziția părintelui Efrem găsim aceeasi învățătură evanghelică potrivit căreia celor slabi în credință nu este bine să li se pună juguri prea grele, ca nu cumva să părăsească staulul Bisericii. Această atitudine nu este singulară în istoria Bisericii. Fără a favoriza învățăturile greșite sau ereziile, păstorii turmei lui Hristos au avut iscusința de a-i ține de mână pe cei care încercau să cunoască adevărul mântuitor fără a le pune sarcini prea grele.
Scopul vieții creștine nu este de a răspunde corect la întrebarea: „Există sau nu extratereștri?”. Scopul vieții este mântuirea. Tocmai de aceea insistența cu care anumiți crestini insistă să îi convingă pe cei care vin la biserică numai de sărbători că extratereștrii sunt diavoli nu este justificată. Sunt multe alte lucruri mai importante pe care aceștia ar trebui să le știe, și dacă în loc să fie ajutați să cunoască viața creștină beneficiază de anumite teorii impuse cu forța, fie ele și ortodoxe, efectul nu va fi ziditor. Unii, încercând să demoleze idolii celorlalți, nu fac altceva decât să îi înlocuiască cu idolii lor, cu modul lor rigid si îngust de a întelege lumea si viața creștină. Se poartă ca niste inchizitori, ca niste vânători de idei greșite, pe care le zdrobesc cu trufie folosindu-se de învățătura Sfinților Părinți. Dar în loc să Îl mărturisească pe Hristos se mărturisesc pe ei înșiși, și cuvintele lor nu au putere. 
Departe de a-și propune să epuizeze problema contactelor cu „civilizațiile extraterestre”, acest studiu încearcă să dea un răspuns creștin care să contracareze propaganda neopăgână legată de acest subiect. Subliniem pentru ultima dată că am încercat să diferențiem între subiectul existenței vieii peț alte planete si cel al contactelor cu civilizațiile din spațiu care au luat, iau sau vor lua legătura cu omenirea. Și că aceste contacte sunt, după toate semnele, noi mijloace de înșelare drăcească; ele oferă substitute pentru o viată creștină, dar nimic mai mult.
Nu avem de ce să ne așteptăm la o invazie extraterestră așa cum sunt cele prezentate în filmele de succes. Nu va veni nicio civilizație care să cucerească planeta noastră, si nici vreo alta care să ne ajute să avem parte de vremuri mai bune. Ar trebui să ne dăm seama că cei care promovează psihoza invaziilor extraterestre nu fac altceva decât să îndepărteze atenția creștinilor de la viața creștină îndreptând-o pe alte făgașuri.
Creștinii trebuie să observe că lumea merge spre rău, că lumea se rupe de Hristos, că lumea se lasă cucerită de duhurile întunericului. Creștinii trebuie să se lupte cu toate puterile pentru a nu părăsi calea mântuirii și trebuie să respingă orice cursă prin care vrăjmașul încearcă să le abată atenția asupra unor lucruri care nu merită atenție.
Cine este creștin stie că, în viitor, lumea nu va avea parte nici de pacea adusă de extratereștri și nici de evoluția spirituală pe care o promit aceștia. Cine este creștin știe că lumea, cu pași mai mici sau mai mari, se îndreaptă spre sfârșit. Oricât de mult ar amâna Dumnezeu sfârșitul, vrând din marea Sa dragoste să le mai dea oamenilor vreme de pocăință, Apocalipsa va veni. Și atunci cei care i-au așteptat pe extratereștri își vor da seama că așteptarea lor a fost zadarnică. Vor regreta amarnic că, în loc să Îl cunoască pe Hristos, au căzut în plasa cunoașterii luciferice, cunoaștere ruptă de Dumnezeu.
În cartea sa Despre vedenii, duhuri și minuni, Sfântul Ignatie Briancianinov a scris: „Îndrăznim a numi învățătura despre minuni și semne înfățisată de către noi învățătură a Sfintei Biserici Ortodoxe, învățătură a Sfinților ei Părinți” [16;61]. Ar fi fost de dorit să existe o mărturie similară, scrisă de mâna unui sfânt, și despre existența sau non-existența civilizațiilor extraterestre. Nu avem cunostință despre existența unei asemenea mărturii.
Extras din cartea: DESPRE REÎNCARNARE SI INVAZIA EXTRATERESTRA – de Danion Vasile)
Tags : creatieDumnezeuextraterestriioznunivers

Leave a Response

Politică comentarii: Site-ul acesta a fost creat pentru a susține și a încuraja dezbaterea și schimbul de opinii și argumente. Încurajăm și apreciem opinii contrare celor exprimate în articolele publicate pe acest site, însă atâta timp cât afirmațiile se fac pe un ton respectuos, mai ales când sunt adresate autorului sau unui alt comentator.